Veel personeelsafdelingen van grote bedrijven weten onvoldoende raad met de digitale transformatie en het inzetten van nieuwe technologieën in de bedrijfsvoering.

Ze hebben onder meer moeite met data-gedreven besluitvorming en talentmanagement en zien geen duidelijke verbetering van de resultaten door digitalisering.

De sector 'food & beverage' loopt het meest achter op het gebied van digitalisering, de energiesector loopt voorop, melden Het Financieele Dagblad en Vlerick Business School vrijdag naar aanleiding van een onderzoek onder de tweehonderd grootste bedrijven van Nederland.

"In de ogen van chief information officers (CIO's), die eindverantwoordelijk zijn voor digitale transformatie, is er zelfs sprake van een dramatische situatie", schrijft de krant. Dat komt vooral doordat zij niet snel genoeg de juiste mensen kunnen vinden om de transformatie uit te voeren.

Cultuur

Het bedrijf automatiseert steeds meer bedrijfsprocessen, maar de cultuur verandert niet of te langzaam mee.

Dit komt volgens de CIO's vooral door "oude ingesleten bedrijfsculturen". Ook is er onvoldoende steun vanuit de top van het bedrijf.

"Er is te weinig aandacht voor de transformatie van de werknemers, zoals het aanleren van een klantgerichte, proactieve houding."

Het onderzoek onderscheidt ook een duidelijke kopgroep van bedrijven die wel goed omgaat met de transformatie, waaronder ABN Amro ING, Randstad, en Arcadis.