'Werkgevers staan te springen om mensen met een mbo-diploma'

Het aantal vacatures voor mensen met een mbo-diploma groeit snel. Tussen september 2016 en februari van dit jaar stonden er in totaal 214.000 vacatures open.

In het vierde kwartaal van 2016 waren er zelfs 26 procent meer vacatures dan in dezelfde periode een jaar eerder, melden UWV en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) donderdag op basis van onderzoek.

"Werkgevers staan te springen om mensen met een mbo-diploma", zegt SBB-voorzitter en voorman van MKB Nederland Michaël van Straalen in een reactie. Vooral in de zorg, metaal en metalektro, gastvrijheidssector, retail en logistiek zijn mensen nodig.

Bedrijven hebben daarnaast behoefte aan gemotiveerde studenten die ze, in samenwerking met het mbo, kunnen opleiden met zogenoemde leerbanen.

Voor het eerst in jaren groeit het aantal studenten in leerbanen weer, zeggen SBB en UWV. Tussen 2011 en 2016 daalde het aantal studenten in leerbanen van 154.000 naar 96.000. Dit studiejaar ziet SBB dat aantal stijgen naar 101.000.

Tekorten

De economie trekt aan, wat bij veel werkgevers leidt tot zorgen over tekorten aan gekwalificeerd personeel. Zo waarschuwde Doekle Terpstra van UNETO-VNI recent voor een tekort aan vijftienduizend vakmensen in de technische installatiebranche.

Uit eerder onderzoek van het UWV bleek dit jaar dat het lastiger is voor werkgevers om vacatures te vervullen. Met de huidige economische vooruitzichten zal daar de komende jaren bovendien geen verandering in komen.

De meeste knelpunten op de arbeidsmarkt doen zich volgens de uitkeringsinstantie voor in de sectoren techniek en ICT.

Terpstra zei er alles aan te willen doen om de tekorten aan vakmanschap weg te werken. "Dat zit niet alleen in geld, maar ook in betere samenwerking en creativiteit.”

Van Straalen pleit er onder meer voor meer studenten te motiveren voor het mbo. Hij ziet dat als een gezamenlijke taak van het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid. "Het mbo is de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt", aldus SBB.

Nijpend tekort

Vakbond FNV Jong spreekt van een "nijpend tekort aan mbo'ers" en vindt dat de overheid en bedrijven meer moeten investeren in leerwerkbanen.

"Het bedrijfsleven klaagt over een tekort aan vakkrachten, maar mag de hand in eigen boezem steken. Er moeten gewoon meer leerwerkplekken aangeboden worden'', aldus FNV Jong. Ook kan volgens de bond onder meer de aansluiting van het onderwijs op de praktijk verbeterd worden. 

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie