'Rode zolen Louboutin geen beschermd merk bij belemmering concurrentie'

De bekende rode zolen van de Franse ontwerper Christian Louboutin kunnen geen merkbescherming krijgen, als concurrenten daardoor geen producten met een vergelijkbaar functioneel karakter kunnen verkopen.

Ook andere bedrijven zouden damesschoenen met rode zolen mogen produceren en verkopen, oordeelt de advocaat-generaal donderdag in een advies aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Het draait in de zaak om hakschoenen met rode zolen die winkelketen vanHaren in 2012 heeft verkocht. Louboutin zag dit als een inbreuk op het merkrecht en spande bij de rechtbank Den Haag een rechtszaak aan. De rechtbank in Den Haag legde de kwestie voor aan het Hof.

De Franse ontwerper heeft de rode zolen in de Benelux als handelsmerk laten registreren. Het merk van Louboutin wordt omschreven als "de kleur rood aangebracht op de zool van een schoen". De vorm van de schoenen maakt geen deel uit van het merk.

Volgens de advocaat-generaal kan de "monopolisering van de kleur rood" in combinatie met de vorm van de schoenen concurrenten verhinderen om producten met hetzelfde functionele karakter aan te bieden.

De conclusie van de advocaat-generaal is niet-bindend, maar wordt vaak wel overgenomen door het Hof. De definitieve uitspraak van het Hof wordt naar verwachting over een paar maanden gedaan. Daarna zal de rechtbank in Den Haag uitspraak doen.

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie