Technische universiteiten lanceren gespecialiseerd investeringsfonds

Technische universiteiten lanceren een eigen investeringsfonds dat zich richt op technologiebedrijven die zijn voortgekomen uit onderzoek op de vier technische universiteiten.

Het fonds, met de naam Innovation Industries, heeft een omvang van 75 miljoen euro, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) maandag.

De universiteiten in Wageningen, Enschede en Eindhoven leggen elk 1,5 miljoen euro in. Ook onderzoeksinstituut TNO doet mee, net als participatiefonds PPM Oost, Topfonds Gelderland, Innovatiefonds Overijssel en private investeerders uit Twente.

De grootste investeerders zijn pensioenfonds PME en het Europese Investeringsfonds. De TU Delft steekt geen geld in het fonds, maar gaat wel samenwerken met Innovation Industries.

PME steekt 25 miljoen euro in het fonds. "Het risico van beleggen in startups is relatief groot. Een hoger risico wordt echter beloond met een hoger verwacht rendement, rendement nodig voor het pensioen van onze deelnemers en gepensioneerden", zegt Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder vermogensbeheer bij het pensioenfonds. 

Het fonds heeft als doel om twintig ondernemingen die werken aan nieuwe technologieën voor landbouw, gezondheidszorg en ICT harder te laten groeien. Gemiddeld wordt er 5 miljoen euro per bedrijf geïnvesteerd.

Initiatiefnemer en investeerder Harm de Vries zegt tegen het FD dat de kloof tussen universitaire spin-offs en de markt nog te groot is.

De afgelopen jaren zijn er verschillende investeringsmaatschappijen gestart waar universiteiten bij betrokken zijn. De Universiteit Utrecht is bijvoorbeeld een van de medeoprichters van investeringsmaatschappij Thuja, terwijl de TU Delft samen met de Canadese durfinvesteerder Chrysalix Venture Capital bezig is met de oprichting van het Robovalley Investment Fund.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie