'Kwaliteit accountants stijgt, maar er blijft werk aan winkel'

De kwaliteit van accountantskantoren in Nederland is toegenomen, maar nog niet alle bedrijven voldoen aan de regels.

Dat blijkt vrijdag uit een verslag over 2016 van de Raad voor Toezicht van beroepsorganisatie NBA. Eind vorig jaar uitte de instantie onder meer zorgen over het feit dat kantoren vaak niet bekend zijn met de eisen die komen kijken bij het hebben van een controlevergunning.

"Wij zien dat de mkb-sector zich inspant, maar we zijn er nog niet. Een deel van de kantoren voldoet nog niet aan de kwaliteitseisen", zegt Pieter Jongstra voorzitter van de NBA.

Eisen

67 procent van de getoetste kleinere en middelgrote accountantskantoren met een wettelijke controlevergunning voldeed in 2016 aan de gestelde eisen, meldt NBA.

Het gaat dan om instellingen die de jaarrekeningen controleren van niet-beursgenoteerde bedrijven. In 2015 kwam het percentage nog uit op 36 procent.

Voor de zogenoemde samenstelpraktijken, de kantoren zonder een wettelijke controlevergunning, was dat percentage zelfs 75 procent. In 2015 nog 69 procent.

Begeleiden

De organisatie noemt het sturen en begeleiden van de kantoren, onder meer door toetsingen, als belangrijke oorzaak voor de verbeteringen.

"De Raad is in 2013 gestart met de toetsingen en het groeiend bewustzijn bij kantoren lijkt nu zijn vruchten af te werpen", aldus NBA. "Grote inspanning van de sector blijft echter noodzakelijk om de stijgende lijn door te zetten."

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie