Het Rotterdamse zorgbedrijf Quantib heeft donderdag een startupprijs gewonnen bij de uitreiking van de Nederlandse Data Science Prijzen.

Quantib gebruikt data om dementie sneller te diagnosticeren. Hierbij maakt het bedrijf gebruik van MRI-hersenbeelden. De startup ontving een zogeheten Anthony Fokker Prijs voor startups en een geldbedrag van 5.000 euro. 

Energiebedrijf voor glastuinbouw AgroEnergy en data science-specialist CQM wonnen daarnaast de Hendrik Lorentz Prijs; een prestigeprijs.

Tot slot viel de wetenschapper Stef van den Elzen in de prijzen. Hij schreef een proefschrift voor de Technische Universiteit Eindhoven over datasets, die hij gebruikte om verzekeringsfraude op te sporen. Van den Elzen won de zogenoemde Gerrit van Dijk Prijs en een geldbedrag van 5.000 euro.

De Nederlandse Data Science Prijzen worden georganiseerd door de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA). Het doel achter de prijsuitreiking is om Nederlands ondernemerschap op het gebied van data-onderzoek in de schijnwerpers te zetten.

De uitreiking vond donderdag plaats in het Hodshon Huis, te Haarlem. Het was de eerste editie van de Nederlandse Data Science Prijzen.