Het wordt steeds moeilijker om jonge talentvolle werknemers te vinden. Het aanstormende talent zou liever bij een innovatief bedrijf als Tesla willen werken dan bij een multinational als Unilever.

Dit bleek vorige maand uit een onderzoek van het Zweedse adviesbureau Universum.

ORMIT, een aanbieder in traineeships, geeft een handvol tips waarmee bedrijven talent kunnen aantrekken en behouden.

Selecteer op het vermogen om te leren

Learning agility is het vermogen van iemand om zich nieuwe dingen eigen te maken. Hard nodig in deze tijden, benadrukt Ingrid van Tienen, adjunct-directeur bij ORMIT. "Alles verandert zo snel om ons heen. Wat nu relevant is, kan dat over een paar jaar niet meer zijn. Je weet niet of de kwaliteiten waar je nu op selecteert, volgend jaar nog relevant zijn."

Maar hoe kom je erachter of iemand dat vermogen wel heeft? "Twee dingen", zegt Van Tienen. "Als je iemand gaat selecteren, kun je vragen wanneer die persoon in een onverwachte situatie terechtkwam en hoe hij of zij daarmee omging."

"En wat wij ook wel eens doen is mensen een opdracht laten maken en feedback geven. Vervolgens geven we iemand dezelfde opdracht en kijken we hoe hij of zij daarmee omgaat."

Omarm de verfrissende blik van nieuwe medewerkers

Nieuwe medewerkers krijgen vaak snel veel bedrijfsinformatie om ze te laten opgaan in de bestaande bedrijfscultuur en de huidige werkwijze. Een gemiste kans, vindt Van Tienen. "Mensen die nieuw binnen komen, zien dingen die werknemers die er al langer zitten niet zien." Betrek ze bij complexe vraagstukken, lastige besluiten en strategievorming. Hun onbevangen en kritische vragen kunnen soms een heel ander licht werpen op een bestaand probleem.  

Blijf leren van je werk

Mensen moeten worden gedwongen om iets nieuws te leren tijdens hun werk. Als mensen door nieuwe ervaringen en ontmoetingen met anderen uit hun comfortzone moeten stappen, levert dat nieuwe vaardigheden en perspectieven op. "Laat mensen misschien een keer meedraaien in een project waar zij niet de meest voor de hand liggende persoon voor zijn. En soms kan dit best even de dynamiek opschudden."

"Eigenlijk zou je de minst gekwalificeerde persoon moeten selecteren bij sommige projecten. Als het gaat om weinig risico nemen, hebben organisaties de neiging om de minst risicovolle persoon te kiezen. Maar minst gekwalificeerd betekent nog wel dat hij of zij gekwalificeerd is."

Introduceer leerregisseurs

Wanneer medewerkers nieuwe dingen moeten leren, is het ook de kunst om op dat moment de goede oplossing aan te bieden. Laat managers en personeelsprofessionals zich opstellen als leerregiseur. Belangrijk is hierbij het leren kennen van medewerkers. "Je kan bijvoorbeeld de vraag stellen waar iemand gemotiveerd van raakt en wat meer energie heeft gekost dan het heeft opgeleverd. Want vaak gaat wat je goed doet samen met wat je leuk vindt."

Zet ervaren leiders in als leerrolmodellen

Ook de top van het bedrijf moet leren en het gesprek aangaan met andere mensen. Maar vaak doen ze dat ergens op de hei. "Het zou mooi zijn van leiders als ze iets anders oppakken in het zicht van iedereen. Zo laat je zien dat het niet erg is om iets niet te kunnen."

"Ik snap het spanningsveld hierin. Maar het zit ook in onze overtuiging dat het blijven leren en ontwikkelen uiteindelijk het meeste oplevert op lange termijn."