NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer. Deze week is dat Rogier van Camp, oprichter en directeur van leapp, dat refurbished Apple-producten verkoopt.

Wie: Rogier van Camp

Onderneming: leapp

Werknemers: ruim 200 fte

Leapp bestaat 5,5 jaar en verkoopt refurbished Apple-producten; zowel online als op 24 (binnenkort 25) fysieke locaties in Nederland, België en Duitsland.

De beginjaren van leapp waren niet makkelijk, vertelt Van Camp. "Ik wilde uitsluitend met Apple-producten werken; er was niemand anders die dat deed. Ook waren consumenten nog niet gewend refurbished producten te kopen. Ik voelde me een roepende in de woestijn in het begin, we begonnen echt met een 3-0 achterstand."

De afgelopen jaren groeide het bedrijf - onder meer dankzij media-aandacht en het blijven vertellen over het belang van refurbishment - sterk. "Daardoor was het nodig meerdere managementlagen in te bouwen", aldus Van Camp. "De afgelopen tijd ben ik heel druk geweest met het vinden van de juiste personen en het bepalen van de strategie voor de komende jaren."

Werkdag

De gemiddelde werkdag van Van Camp begint tussen 7.30 en 8.00 uur. "Op maandag begin ik wat later. Ik heb twee kinderen, een jongen en een meisje, die ik dan naar school breng. De rest van de week probeer ik voor de files - ik moet van Bussum naar Amsterdam - op kantoor te zijn."

De ondernemer begint zijn dag vaak met een kop koffie, waarna hij overleg heeft met zijn assistente. E-mails worden de hele dag door beantwoord, ook 's avonds nog.

Onlangs besloot Van Camp dat hij maximaal twee avonden per week werkgerelateerde verplichtingen wil en dat hij overdag geen afspraken meer wil vóór 12.00 uur. "Daarvoor zijn twee redenen: het geeft met de rust om eventueel vanuit huis te beginnen en de tijd om op de hoogte te blijven van alles wat speelt. Nu er een extra directielaag is, die de organisatie veel professioneler maakt, moet ik ook de tijd hebben om alle rapporten die ik krijg door te nemen."

Afspraken vinden op kantoor plaats, maar ook af en toe buiten de deur. "Ik heb elke dag afspraken. Meer dan me lief is."

Voetbaltafel

Tijdens de middag lunchen veel medewerkers achter hun bureau, maar daar komt binnenkort verandering in. "Vanwege de groei wordt het aantal 'touch points', de momenten waarop je elkaar tegenkomt, minder. Daarom wordt nu een multifunctionele lunchruimte gebouwd waar iedereen - en dat geldt dus ook voor mij - móet eten. We zetten er ook een voetbaltafel neer en hangen een dartbord op; de boog moet niet altijd gespannen zijn."

Waar Van Camp in de beginjaren wel eens twintig weken per jaar in het buitenland was, zijn dat er tegenwoordig ongeveer tien. "Azië en de Verenigde Staten zijn landen waar we veel zaken mee doen, dus daar ben ik regelmatig te vinden. Verder probeer ik twee keer per jaar al onze winkels te bezoeken."

Ook staat de ondernemer vier keer per jaar als verkoopmedewerker in een van zijn eigen winkels. "Dan ligt er 's morgens een polo voor me klaar en ga ik op pad. Het is goed om af en toe zelf contact te hebben met klanten en te zien welke obstakels er zijn. Voor de nieuwe directieleden hebben we dit ook ingevoerd, alleen doen zij het niet vier, maar twee keer per jaar."

Lees andere interviews in deze rubriek