De Chinese markt biedt kansen voor de Nederlandse ervaring in de ontwikkeling van windmolens op zee. Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat het "succesvolle" Nederlandse wind-op-zee-model en de Nederlandse expertise onder de aandacht brengen.

De minister spreekt tijdens enkele bijeenkomsten met internationale delegaties uit meer dan twintig landen zoals de VS, China, India en Canada.

Het gaat onder meer over energie-innovatie en duurzame energietechnologieën zoals wind op zee en elektrisch vervoer. De Nederlandse windenergiesector wist de afgelopen jaren de aandacht op zich te vestigen door nieuwe records te breken in de kostprijs van stroom uit windmolens op zee.

Ook in China is de ambitie om fors meer windmolens op zee te bouwen. In het laatste vijfjarenplan is het doel gesteld op 5 gigawatt aan offshore wind in 2020, met het streven om dan 10 gigawatt in totaal aan windmolenparken op zee in aanbouw te hebben. Dat is ruim zes keer het aantal windmolens op zee dat China nu heeft.

Bugaboo

"Deze Chinese ambitie biedt kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen", aldus Kamp. "Ik zal het succesvolle Nederlandse wind-op-zee-model en de Nederlandse expertise onder de aandacht brengen in Beijing en in Xiamen."

Kamp bezoekt verder de fabriek van het Nederlandse Bugaboo, dat in Xiamen kinderwagens en koffersystemen produceert.