Om de samenwerking tussen grote corporaties en kleine ondernemers te bespoedigen, lanceert de Kamer van Koophandel (KvK) vrijdag een online platform voor de twee partijen.

Met de site AddVentured hoopt de KvK innovatie te versnellen. "Door succesvolle bedrijven te koppelen, ontstaat synergie. En als de vonk echt overslaat, zijn er mooie dingen mogelijk", aldus de instantie.

Grote corporaties en mkb-bedrijven hebben beiden andere kwaliteiten die complementair kunnen zijn, weet de KvK.

"Corporaties beschikken over een groot netwerk, hebben een substantieel marktaandeel en toegang tot financiële middelen. Mkb'ers blinken vaak uit in snelheid, wendbaarheid en vernieuwende ideeën."

Op het platform kunnen corporaties zodoende hun uitdagingen delen. Kleinere bedrijven, waaronder startups kunnen vervolgens meedenken over een oplossing. "In dit stadium gaat het om oplossingsrichtingen en niet om panklare oplossingen", zegt de KvK.

Bedrijven die zullen meedoen zijn onder meer NN, PwC, AkzoNobel en DSM. "Mkb'ers kunnen zich van de andere deelnemers onderscheiden door het stellen van goede vragen en het vinden van verrassende invalshoeken."