De Amsterdamse softwarestartup Aidence heeft een investering van 2,25 miljoen euro opgehaald bij verschillende geldschieters.

Investeerders van Northzone, HenQ, Health Innovations en het Haaglanden ziekenhuis brachten het geld bijeen, meldt het bedrijf donderdag. Aidence wil daarmee "de internationale slagkracht" vergroten en meer personeel aannemen.

Met de techniek van de startup, die gebaseerd is op kunstmatige intelligentie, kunnen onder meer röntgenfoto's, MRI- en CT-scans sneller en nauwkeuriger worden geanalyseerd.

Aidence richt zich daarbij in eerste instantie op het detecteren van longkanker, maar doet ook al onderzoek naar scans van onder meer gewrichten en hersenen.

"Het interpreteren van medische beelden is op dit moment nog handwerk dat wordt gedaan door specialisten", zegt het bedrijf dat wijst op een groeiend tekort aan gekwalificeerde radiologen.

Met de software van Aidence moeten de artsen efficiënter kunnen werken en moeten verkeerde diagnoses worden voorkomen.

"Specialisten kunnen een beroep doen op een 'tweede paar ogen' die onvermoeibaar zijn", zegt Mark-Jan Harte, CEO van Aidence over zijn techniek.