Het aantal faillissementen daalt naar verwachting ook dit jaar. Dat zou het vierde jaar op rij zijn dat er minder bedrijven failliet gaan.

Het aantal faillissementen zal in 2017 naar schatting met 12 procent afnemen, voorspelt kredietverzekeraar Atradius donderdag.
 
Dit hangt samen met een verwachte "robuuste economische groei". "Hoewel aanzienlijk, is deze faillissementsdaling minder groot dan in de afgelopen jaren", stelt de verzekeraar.
 
"Bovendien is de onzekerheidsmarge rond deze voorspelling vrij groot, vanwege een opeenstapeling van politieke en economische risico's." Deze ontwikkelingen kunnen de van de export afhankelijke Nederlandse economie raken.

Wereldwijd

Wereldwijd daalt het aantal faillissementen in ontwikkelde markten volgens de verzekeraar met zo'n 1 procent. Vorig jaar was nog sprake van een daling van 5 procent.
 
Atradius benadrukt dat ook de voorspelling over de mondiale groei zeer onzeker is. "Vooral de onzekere politieke en economische omstandigheden, ingegeven door de Brexit, opkomend populisme en protectionistische maatregelen van de regering Trump, kunnen de faillissementsvooruitzichten ook voor Nederland beïnvloeden", aldus de kredietverzekeraar.
 
Atradius gaat ervan uit dat de wereldeconomie dit jaar met 2,9 procent groeit. Dit hangt samen met een toename van de consumentenbestedingen en investeringen. Een aantal grote economieën zoals die van Rusland, Brazilië en Argentinië zullen het dit jaar beter doen. Bovendien stijgt naar verwachting het groeitempo van de Japanse en Amerikaanse economie.

Wereldhandel

Verder denkt de kredietverzekeraar dat de wereldhandel herstelt met een groei van 3,2 tot 3,4 procent. "De groei is nog steeds ruimschoots onder het historisch gemiddelde en wordt gedrukt door een aantal structurele ontwikkelingen in de wereldeconomie."
 
Een van die ontwikkelingen zou een verandering binnen de Chinese economie zijn. Die zou minder door investeringen en meer door consumptie gedreven worden. "Hierdoor koelt de belangrijkste groeimotor van de wereldhandel enigszins af", stelt hoofdeconoom John Lorié van Atradius.

Geremd

Daarnaast wordt de groei van de wereldhandel geremd doordat producten vaker dichter bij de afzetmarkten geproduceerd worden. Ook het opschorten van onderhandelingen over vrijhandelsverdragen zoals TTIP en TPP drukt de groei van de wereldhandel.

"Tenslotte is ook de hoge mate van beleidsonzekerheid, vooral gevoed door de opstelling van de VS, een belemmerende factor", meent Lorié.

Faillissementen Nederland