Etnische supermarkten profiteren optimaal van de ramadan, bleek vorige week uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Motivaction. Het aanbod in reguliere supermarkten, die overigens steeds meer inspelen op de vastenmaand, volstaat daarentegen volgens ruim de helft van de ondervraagden niet.

NU.nl zette daarom een aantal kansen voor de retail tijdens de ramadan op een rijtje in samenwerking met Ahmed Ait Moha van Motivaction.

Probeer de doelgroep naar jouw zaak te lokken met aanbiedingen

Turkse en Marokkaanse Nederlanders geven tijdens de ramadan ruim 40 procent meer uit aan boodschappen. "Er wordt meer thuis gekookt en ook vaak voor grotere gezelschappen", vertelt Moha. "Verder doen de meeste mensen overdag boodschappen op een lege maag, waardoor ze vaak meer kopen dan normaal."

Dat biedt kansen voor reguliere supermarkten. "Producten die tijdens de ramadan veel worden verkocht, zijn sappen, bakproducten en drinkyoghurts. Ook visproducten doen het goed", aldus Moha. "Met aanbiedingen en promotieacties zou je extra klanten kunnen lokken."

Kijk naar wat etnische winkels doen

Waar retailers volgens Moha rekening mee moeten houden, is het beeld dat onder vastende moslims bestaat over reguliere supermarkten in tegenstelling tot etnische winkels. "Andere levensmiddelen die tijdens de ramadan vaak worden verkocht, zijn groente en fruit. Dat is echter goedkoper bij etnische supermarkten. Verder bestaat de perceptie dat het verser is, aangezien groente en fruit in de reguliere supermarkt vaak verpakt is in plastic."

Ten slotte zijn dadels een geliefd product tijdens de ramadan. "Die worden in etnische supermarkten vaak in grootverpakkingen verkocht. Dat zou ook nog een kans kunnen zijn voor andere winkeliers."

Verruim je openingstijden

"Dit geldt met name voor de horeca en sportclubs. Tijdens de vastenmaand eten mensen later op de avond, dus is het fijn als (eet)cafés en restaurants dan nog open zijn.

Verder blijkt uit onderzoek dat er tijdens de ramadan veel minder overdag wordt gesport: het is warm en mensen hebben minder energie, omdat ze overdag niet mogen eten en drinken."

Kledingwinkels: zorg in aanloop naar het Suikerfeest voor extra feestkleding

"Tijdens het Suikerfeest wordt flink uitgepakt. Kledingwinkels zouden daarop kunnen inspelen door extra feestkleding in de winkel te hangen, net als tijdens kerst."