Dit is wat er in de week van 5 tot en met 11 juni gaat gebeuren op ondernemersgebied.

Je kunt je ook inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief. We vertellen je elke zondag per e-mail wat er gaat spelen op ondernemersgebied. Inschrijven kan hier.

Maandag is het Tweede Pinksterdag, wat voor veel mensen een extra vrije dag betekent. Veel bedrijven houden hun deuren gesloten. Wel wordt er gewoon gehandeld op de Amsterdamse beurs, terwijl veel andere Europese beurzen een dagje overslaan.

Dinsdag is de finale van de Young Business Award 2017. De vierde editie van het evenement telt 175 deelnemende startups. Vijf finalisten houden in het Atlas Theater in Emmen een pitch om de prijs binnen te halen. Aan de prijs is een geldbedrag van 12.500 euro verbonden. Jort Kelder presenteert het startupevenement, waarbij vorig jaar zeshonderd bezoekers aanwezig waren. Ook Prins Constantijn is aanwezig, als startupambassadeur bij StartupDelta.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert woensdag een kwartaalmonitor over de transportsector. Hierin wordt onder meer bekendgemaakt hoe de omzet van de branche zich in het eerste kwartaal heeft ontwikkeld. Uitkeringsinstantie UWV maakte onlangs bekend dat bedrijven in transport en logistiek nog steeds moeite hebben om geschikt personeel, zoals chauffeurs en transportplanners, te vinden. De sector moet rekenen op een groei van in totaal twaalfduizend arbeidsplaatsen dit jaar en volgend jaar, verwacht UWV.

Op donderdag wordt bekendgemaakt wat het duurzaamste bedrijf van Nederland is. Een vakjury maakt tijdens een evenement van initiatiefnemer Stichting Nederland CO2 Neutraal in Driebergen de winnaar bekend. Genomineerd zijn onder meer Future Fuels, De Vegetarische Slager, De Fietskoerier Utrecht, Pure Energie, Eneco, Green Waste, FastNed en Witteveen+Bos.

Het Canadese warenhuisconcern Hudson's Bay maakt vrijdag zijn eerstekwartaalcijfers bekend. Het bedrijf timmert in Nederland hard aan de weg. Hudson's Bay opent dit jaar vestigingen in Almere, Amsterdam, Breda, Den Bosch, Den Haag, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Zwolle. Veel van deze zaken komen in panden waarin voorheen V&D-winkels gevestigd waren. Het bedrijf is onlangs van start gegaan met het werven van achttienhonderd medewerkers voor de eerste tien vestingen.

Ondernemers in de fitnessbranche kunnen zaterdag en zondag hun kennis bijspijkeren tijdens de beurs Fitfair in de Jaarbeurs Utrecht. Op het programma staan ruim honderdvijftig masterclasses en seminars over onder meer trainingsschema's, voeding en ondernemersvraagstukken voor sportschoolhouders en personal trainers. Ook kunnen bezoekers deelnemen aan verschillende workouts. Het goedkoopste kaartje voor de beurs kost 24,95 euro.

Voor als je het gemist hebt: NU.nl heeft een aantal kansen voor ondernemers in de retail tijdens de ramadan op een rijtje gezet. Volgens Ahmed Ait Moha van marktonderzoeksbureau Motivaction geven Turkse en Marokkaanse Nederlanders in die periode ruim 40 procent meer uit aan boodschappen. "Producten die tijdens de ramadan veel worden verkocht, zijn sappen, bakproducten en drinkyoghurts. Ook visproducten doen het goed", aldus Moha. "Met aanbiedingen en promotieacties zou je extra klanten kunnen lokken."

Als je als kleine, beginnende ondernemer zaken wilt doen met een groot bedrijf, is het goed om het volgende in je achterhoofd te houden: "Olifanten doen het graag met olifanten en het is toch wel ingewikkeld voor zo'n olifant om met een flamingo te flirten."

Dat is althans wat Jan Kees de Jager, financieel directeur van KPN en ambassadeur van het COSTA-project, afgelopen week tegen ons zei. Een groep bedrijven heeft vanuit StartupDelta actie ondernomen om het makkelijker te maken voor grote en jonge ondernemingen om de handen ineen te slaan.