De appeloogst is dit jaar voor een een deel mislukt vanwege de strenge vorst in april. Mogelijk wordt het fruit hierdoor duurder.

Op meerdere plekken valt de opbrengst twee derde lager uit dan normaal, laten verschillende organisaties aan dagblad AD weten.

Met name de vorst in de nacht van 19 op 20 april speelde de oogst parten. De bloesem raakte zodanig beschadigd, dat er maar weinig appels aan de bomen groeien.

Meldingen

Brancheorganisatie GroentenFruit Huis bevestigt aan de krant dat telers in grote delen van Nederland met mislukte oogsten te kampen hebben.

De organisatie kreeg daarover meldingen van telers uit onder meer Zuid-Limburg, de Betuwe en Zeeland. Niet alleen Nederlandse, maar ook Belgische en Duitse telers hebben last van de vorst gehad.

Landbouworganisatie ZLTO verwacht dat de prijs van appels zal stijgen. "Telers hebben grote klappen gehad. In Brabant is de situatie slecht, maar in Zeeland en Limburg is het nog erger", meldt de organisatie aan Omroep Brabant.

Speculeren

Carlos Faes van de Philips Fruittuin in Eindhoven denkt dat appelhandelaren misschien gaan speculeren. "Het zou me niet verbazen als ze appels van de vorige oogst langer in de koelhuizen laten liggen, om ze vervolgens op de markt te brengen als het aanbod schaars is en de prijs hoog", aldus Faes in het AD.

De oogst in de Philips Fruittuin blijft dit jaar mogelijk op 30.000 kilo steken. Normaal gesproken is de opbrengst zo'n 120.000 kilo.