Medische startup Castor EDC krijgt maar liefst 1,1 miljoen euro subsidie vanuit een prestigieus programma van de Europese Unie.

Een enorme prestatie. In een lijst van ruim driehonderd aanvragen, stond Castor EDC op plek drie. Maar 2 procent van alle aanvragen krijgt ook daadwerkelijk financiële steun.  

Het bedrijf, in 2012 mede opgericht door Derk Arts (30), wist de subsidie binnen te halen met de plannen om een platform te creëren waarop onderzoekers makkelijker onderzoeksresultaten kunnen publiceren en lezen.

Belangrijke missie

De doelstelling van Castor EDC is om de kwaliteit van onderzoeken te verbeteren, vertelt Arts aan NUzakelijk. Het systeem van Castor gaat medisch wetenschappers helpen en begeleiden door ze te koppelen aan andere onderzoekers. Zo kunnen protocollen worden uitgewisseld en vragenlijsten worden gestandaardiseerd met uiteindelijke doel om het uitwisselen van gegevens te vereenvoudigen.

Een belangrijke missie, zegt Arts. Veel wetenschappelijke onderzoeken zijn nu nog moeilijk te reproduceren. Door betere toegang tot wetenschappelijk werk, hoopt Castor hier iets tegen te doen.

"Er wordt al heel veel over gepraat, maar er moet ook technologie voor worden ontworpen", vertelt Arts. Nu gaat er nog veel mis. Zo bewaren veel onderzoekers gegevens nu nog in Excel-bestanden met honderden kolommen. "Je kunt je voorstellen dat dat snel in de war raakt. Daar begint het probleem al bij."

Financieren

Verder moeten gegevens worden gestandaardiseerd, legt de ondernemer uit. De naam van een kolom in het Nederlands, heeft in Frankrijk waarschijnlijk geen betekenis. "Het volgende probleem is dat onderzoekers heel terughoudend zijn met het delen van data. We willen toewerken naar een systeem waarin er vertrouwen is in de technologie."

Tot nu toe wist Castor zichzelf te financieren. Het bedrijf heeft nu al inkomsten met een systeem waarbij onderzoekers makkelijker en op de juiste manier hun eigen gegevens kunnen bijhouden. Doordat het bestaande platform de oplossing biedt voor veel eisen waaraan de onderzoeken moeten voldoen, heeft Castor al bijna negenduizend klanten.

Stabiliteit

Onder andere het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en het King’s College Hospital in Londen maken gebruik van het systeem van Castor. Voor een jaarabonnement wordt zo’n 200 tot 750 euro betaald per onderzoeker. Arts merkt op dat het verlenen van diensten aan bedrijven een stuk stabieler is dan verkopen aan consumenten.

De doelstelling om onderzoekers ook met elkaar gegevens te laten delen ligt in het verlengde van het huidige systeem. "Nu bieden we individuele onderzoekers een systeem aan. In de toekomst gaan we onderzoekers samenbrengen."