Ruim 60 procent van de Nederlandse werkgevers heeft te maken met personeel met financiële problemen, bleek dinsdag uit een rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Om werkgevers te helpen bij het signaleren van problemen en het bieden van gerichte hulp wordt daarom de website financieelgezondewerknemers.nl gelanceerd. Het is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Nibud, Divosa, NVVK en Wijzer in geldzaken.

NU.nl zette aan de hand van deze website vast een aantal tips op een rijtje.

Kijk naar de financiële fitheid van je werknemers

Om te beoordelen hoe het ervoor staat met de financiële gezondheid van je werknemers, zijn er een aantal vragen die je kunt beantwoorden.

Een aantal voorbeelden: melden partners elkaar aan de pensioenuitvoerder als ze gaan samenwonen, zijn er geldproblemen of is er loonbeslag, leiden scheidingen tot financiële problemen, wordt er vaak om een voorschot gevraagd?

Doe regelmatig een financiële gezondheidscheck

Omdat veel werknemers niet voorzien welke financiële risico's ze lopen, is het goed hun regelmatig een financiële check aan te bieden. Je kunt daarbij onderscheid maken tussen een check op de huidige situatie en een check op het risico dat de werknemer loopt bij bepaalde levensgebeurtenissen, zoals werkloosheid, pensioen, overlijden of een scheiding.

Je kunt kiezen voor een digitale check of advies van een deskundige. Dit kan een financieel coach of een planner of een combinatie daarvan zijn. Ook het aanbieden van een workshop over geldzaken behoort tot de mogelijkheden, net als het (online) aanbieden van een folder met informatie.

Ga met je werknemer in gesprek

Het is belangrijk om met je werknemer in gesprek te gaan als je vermoedt dat hij of zij financiële problemen heeft. Probeer dat gesprek zo neutraal mogelijk te voeren en toon empathie.

Stel open vragen en probeer niet meteen te oordelen. Vraag vervolgens, als dat nodig is, of je je medewerker advies mag geven en stel samen een actieplan op.

Signaaltool

Met onderstaande signaaltool kun je eventuele financiële problemen bij je werknemer op tijd herkennen en krijg je advies over eventuele vervolgstappen.