Producenten boeken stevige omzetgroei in eerste kwartaal

Bedrijven in de Nederlandse industriesector hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 10,3 procent meer omzet geboekt dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Producenten zetten daarmee de groei die vorig jaar werd ingezet door, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. "Iedere branche boekte meer omzet", aldus het statistiekbureau.

De omzet binnen de Nederlandse grenzen groeide zelfs met 11 procent. Buiten de landsgrenzen was dat 10 procent.

Aardolie-industrie

Vooral de aardolie-industrie en de chemiesector deden het goed met respectievelijk 33,8 procent en 18,2 procent omzetgroei.

Hierbij speelden de prijsstijgingen van grondstoffen een belangrijke rol, zegt het CBS. In de aardoliesector namen de prijzen dit kwartaal met meer dan 50 procent toe.

Alleen de omzet voor farmaceuten viel met een daling van ruim 5 procent lager uit dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Productie

De productie van goederen zelf nam voor de zesde maal op rij toe, het afgelopen kwartaal met 3,5 procent gemiddeld.

De productie van de chemische industrie groeide met 10,5 procent. De productie van zowel elektrische apparaten (8,2 procent) als van machines (12,2 procent) steeg ook relatief sterk.

Autoproducenten maakten dit kwartaal bovendien ruim 14 procent meer dan het jaar ervoor. Deze branche produceerde vooral veel vervoersmiddelen voor het buitenland.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie