Koop met deze vijf tips goedkoper je computers in

De markt voor opgeknapte laptops en pc’s groeit. Voor een gemiddeld kantoor kan de aanschaf van IT-apparatuur voor een aardige kostenpost zorgen.

NUzakelijk vroeg Joost Kokke, managementlid bij Infotheek Group, waar de ondernemer op moet letten als het gaat om de aanschaf van computers.

Tip 1: Laat je niet verleiden tot de mooiste computers

Denk vanuit de functionaliteiten die je echt nodig hebt. Het kan namelijk zo zijn dat bijvoorbeeld refurbished hardware perfect voldoet aan de wensen die je hebt en dan bespaar je natuurlijk wel aanzienlijk op je kosten. "Begrijp me niet verkeerd, ik verkoop graag de duurste apparatuur", zegt Kokke. Maar vaak wordt een computer alleen voor Outlook, Office-programma’s, een boekhoudpakket en internet gebruikt. "Dan volstaat al snel het voorlaatste model of refurbished apparaat."

Tip 2: Overweeg alle computers op kantoor te standaardiseren

Kokke geeft een voorbeeld: Als je bijvoorbeeld tien dezelfde computers hebt staan voor je medewerkers en een nieuwe collega ineens een ander model krijgt. “Geheid dat een andere collega dan ineens ook een nieuw apparaat nodig heeft.” Verschillende computers leveren gedoe op met medewerkers en het voordeel van standaardiseren is efficiëntie en dus kostenbesparing op beheer.

Tip 3) Hoe lang heb je de computers eigenlijk nodig?

Overweeg om de apparatuur te leasen of te huren als er geen permanente behoefte aan is. "Wees je er namelijk van bewust dat de aanschaf van IT-apparatuur een flinke impact kan hebben op je investeringsbudget. Vroeger kochten wij video’s en cd’s en tegenwoordig gebruiken wij Netflix en Spotify. Die kant gaat de IT-wereld op."

Tip 4 Vergeet oude computers niet te verkopen

Ook oude computers zijn nog geld waard. "Bijvoorbeeld een MacBook heeft een hele hoge restwaarde. Het zou zomaar eens 250 euro kunnen zijn, die je terugkrijgt. Veel bedrijven hebben de vraag, wat ze er nog mee kunnen."

Tip 5 Denk verder dan je portemonnee

"Natuurlijk kan je kosten besparen met de aanschaf van IT-apparatuur door slim in te kopen. Maar sta vooral ook stil bij de impact die de productie van nieuwe IT-apparatuur heeft op onze planeet. 80 procent van de CO2-uitstoot in de levensduur van een IT-apparaat wordt veroorzaakt tijdens het productieproces. Door de levenscyclus van apparatuur te verlengen, beperken we dus de schade aan het milieu enorm. Fijn voor onze leefomgeving, maar ook goed bruikbaar in je eigen PR-activiteiten. Mooie manier om aan te tonen dat je maatschappelijk verantwoord bezig bent."

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie