Internetstartup WizeNoze heeft 1,3 miljoen euro opgehaald om de eigen diensten verder te kunnen uitbreiden.

Het Nederlandse softwarebedrijf wil informatie op het internet toegankelijker maken voor mensen met een lager taalniveau en werkt aan een online database en zoekmachine voor kinderen.

De financieringsronde bestaat uit een innovatiekrediet van het ministerie van Economische Zaken en een niet nader gespecificeerd bedrag van een aantal investeerders.

Het geld wordt onder meer gebruikt voor verdere groei in Engeland. Het bedrijf lanceerde in januari van dit jaar een Engelstalige zoekmachine voor kinderen en heeft inmiddels een eerste klant aldaar.

"We werken samen met een scholenverband in de regio Londen", zei oprichter Diane Janknegt eerder in gesprek met NU.nl. "We willen onze dienst in nog veel meer talen ontwikkelen."

Lastig

Volgens WizeNoze zijn de meeste websites gericht op hogeropgeleiden. Dat maakt het voor bijvoorbeeld kinderen, laaggeletterden of ouderen lastig om bij te blijven.

WizeNoze, opgericht in 2013, ontwikkelde naar eigen zeggen twee oplossingen voor dit probleem. Een algoritme dat het leesniveau van teksten kan analyseren, moet bedrijven en organisaties helpen om hun informatievoorziening duidelijk te maken voor alle lezers.

Daarnaast werkt de startup aan een database met "betrouwbare en leesbare" informatie die geschikt is voor kinderen. "Aan de database is een zoekmachine gekoppeld waarmee iedereen kan werken op zijn of haar eigen leesniveau", aldus Janknegt.

De database van WizeNoze is alleen gevuld met informatie voor de doelgroep. Zoek je op het woord seks, dan krijg je geen pornofilms te zien, maar informatie van bijvoorbeeld de Kindertelefoon.