'Kleine ondernemers merken niets van aantrekkende economie'

Veel ondernemers merken niets van de aantrekkende economie. Vooral zzp’ers en kleinere ondernemers zeggen geen vooruitgang te zien.

De helft van de ondernemers en 61 procent van de zzp’ers ziet geen groei, concludeert verzekeraar Allianz donderdag in een onderzoek onder ruim vijfhonderd ondernemers.

"Grotere mkb-bedrijven plukken wel de vruchten van de aantrekkende economie, met een groeiend aantal opdrachten", aldus Allianz.

52 procent van de onderzochte ondernemers verwacht dit kwartaal net zoveel te investeren als in het afgelopen kwartaal. Zo’n 14 procent denkt meer te investeren. Ook ziet 35 procent de omzet in de komende twee jaar groeien.

Bijna de helft, 47 procent, zegt dit kwartaal nieuw personeel te blijven aannemen.18 procent verwacht daarbij groei in het aantal aan te nemen mensen.

Concurrentie

48 procent van de ondernemers maakt zich zorgen over de concurrentie. Ruim een kwart denkt dat de concurrentie het komende jaar toeneemt. Grotere mkb-bedrijven hebben de meeste vrees voor competitie, zeggen de onderzoekers.

Ook maken jongere ondernemers (tot 34 jaar) zich vaker zorgen over concurrentie dan oudere ondernemers.

Drijvende kracht

Bijna drie kwart (74 procent) van de ondernemers ziet zichzelf als de drijvende kracht achter de onderneming. Langdurig ziek of arbeidsongeschikt raken is volgens de meeste ondernemers (62 procent) dan ook het ergste wat hen kan overkomen. Gevolgd door een faillissement (20 procent).

Bij de vraag wat ondernemers zouden willen doen als ze een dag onzichtbaar zouden zijn, antwoordt 27 procent graag bij de concurrent te willen rondsnuffelen. Een vijfde schuift graag aan bij een diner met koning Willem-Alexander en 14 procent bezoekt het torentje van de minister president.

Lees meer over:
Mkb

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie