Delftse startup krijgt hulp van BAM bij ontwikkelen test hyperloop

De Delftse startup HARDT krijgt hulp van bouwbedrijf BAM bij de bouw van een testfaciliteit voor de hyperloop, een technologie die in de toekomst razendsnel openbaar vervoer mogelijk moet maken.

Dat maakt het bouwbedrijf maandag bekend, zonder in te gaan op financiële details.

De hyperloop, een idee van de Amerikaanse miljardair en Tesla-oprichter Elon Musk, moet het mogelijk maken passagiers over land grote afstanden te laten afleggen met snelheden van meer dan 1.000 kilometer per uur. Het plan is om capsules in een bijna-vacuüm door een buis te laten zweven door middel van magneten.

Testen

De testfaciliteit in Delft wordt de eerste in zijn soort binnen Europa. Het betreft een proefopstelling met een lengte van 30 meter. Dat is voldoende om op lage snelheid de meest kritische systemen van de hyperloop te kunnen testen. Maar HARDT wil meer; binnen vier jaar moet een testtraject van meerdere kilometers zijn gerealiseerd.

"De ervaring die deze eerste testfaciliteit ons geeft, draagt enorm bij aan de ontwikkeling om in de nabije toekomst daadwerkelijk hyperloopnetwerken te kunnen aanleggen", stelt CEO Tim Houter van HARDT.

TU Delft

HARDT, dat eerder dit jaar al een investering van drie ton van de Nederlandse Spoorwegen binnenhengelde, is opgericht door studenten van de TU Delft. Hun ontwerp voor de capsule voor de hyperloop werd in januari bekroond met de hoofdprijs in een wedstrijd in de Verenigde Staten die was uitgeschreven door Elon Musk zelf.

Innovatie speelt een cruciale rol in de toekomstplannen van BAM, benadrukt bestuursvoorzitter Rob van Wingerden. ''Het realiseren van onze ambities vereist dat we investeren in nieuwe technologie en de samenwerking zoeken met innovatieve, ondernemende partners'', aldus de topman.

Eerder al heeft BAM samen met HARDT een haalbaarheidsstudie gedaan voor een hyperloop op het traject van de Zuiderzeelijn.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie