'We moeten ons vak opnieuw uitvinden'

De Mies van der Rohe Prijs is voor het eerst naar een Nederlands project gegaan. De architectenbureaus NL Architects uit Amsterdam en XVW architectuur uit Den Bosch krijgen de tweejaarlijkse Europese prijs van 60.000 euro voor hun renovatie van DeFlat Kleiburg in Amsterdam Zuidoost. 

NUzakelijk sprak met ondernemer Xander Vermeulen Windsant van XVW architectuur over de prijs.

Wat betekent de prijs voor jou?

"Dat moet ik nog gaan ervaren. Voor mij is het één van de eerste projecten waar ik aan gewerkt heb. Het is verbluffend dat ik meteen al zo'n prestigieuze prijs mag ontvangen. Het gaat vast mooie dingen opleveren, maar ik moet het nog allemaal zien.

Het gaat om een Europese jury die er ook naar heeft gekeken vanuit een Europees perspectief. Dus, wie weet worden we nog gevraagd om mee te denken bij projecten in het buitenland.

De grootste waarde voor ons is de erkenning voor de manier van werken. Die houding kun je ook naar andere projecten meenemen. En de naamsbekendheid die het oplevert, is fenomaal. Het is ook het eerste project in Nederland dat deze prijs krijgt."

Je bent het bureau tijdens de crisis begonnen? Hoe ging het toen en hoe gaat het nu?

"Ik ben in 2004 afgestudeerd. Daarna heb ik bij een groot bureau in Amsterdam gewerkt. Iedereen in de branche zag dat allemaal dingen aan het veranderen waren. Ik dacht dat het een goed moment was om voor mezelf te beginnen. In de crisis was het motto: 'the only way is up'. Ik heb ongelofelijk mazzel gehad dat Kleiburg op mijn pad kwam. Daar speelden allerlei dingen die relevant waren en die werden me in de schoot geworpen."

Gaat het sowieso beter met de architectuur?

"In de crisis is de helft van de collega's uit de branche gegaan. Dat is natuurlijk een enorme exodus. Dat laat een enorm gat achter. Dat werd deels opvangen door aannemers die de werkzaamheden automatiseerden.

Maar wat architecten nu doen, is een beetje mee-ondernemen in een project. Maar wat je ook doet, is specialiseren. Je richt je heel specifiek op bepaalde projecten. Je bent niet meer die architect die alles doet, maar gewoon een onderdeel van het team. Ik denk dat je wel kunt zeggen dat we ons vak opnieuw moeten uitvinden."

Welk project ga je nu doen?

"Ik ben bezig met een aantal particuliere woningbouwprojecten. Ik heb parallel aan Kleiburg nog een vergelijkbaar project gedaan in Bloemendaal waar we met de bewoners projecten ontwikkelen. Daarnaast doe ik advieswerkzaamheden voor partijen. De essentie is wel dat het allemaal processen zijn die net wat anders zijn dan we gewend waren."

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie