Duurzaam kant-en-klaarhotel verrijst in Amsterdam

Het eerste energieneutrale hotel van Nederland verrijst in Amsterdam. Hotel Jakarta van WestCord Hotels wordt opgebouwd uit losse 'kant-en-klaarkamers' die binnen vier weken op het Java-eiland worden geplaatst.

De hotelkamers met vloeren van beton en wanden en daken van hout worden in de fabriek in elkaar gezet. "Elke twee uur rolt er een hotelkamer van de lopende band", zegt fabrikant Rob Ursem van Ursem Modulaire Bouwsystemen.

De kamers worden vervolgens als "legostenen" op de locatie op elkaar gestapeld, in totaal tweehonderd stuks. De bouw gebeurt in samenwerking met Bouwbedrijf M.J. De Nijs en SeARCH architecture.

Het hotel zegt te streven naar het duurzaamheidslabel 'excellent' van de Dutch Green Building Council met een zogenoemde BREEAM-NL score van 75,5 procent.

Die score volgt onder meer uit het feit dat wordt gewerkt met warmte- en koudeopslag onder het hotel, led-verlichting, hoogwaardige isolatie en zonne-energie, zeggen de makers. Ook gebruiken de bouwers gerecycled materiaal en wordt bouwafval op de locatie zoveel mogelijk verwerkt.

Acht verdiepingen

Inmiddels staan er acht verdiepingen opgestapeld op het Java-eiland. "Ze worden aan elkaar gekoppeld tot éé'n geheel", zegt Ursem. "Hartstikke veilig."

Ursem zegt een van de koplopers te zijn op het gebied van 'modulair bouwen'. "Ons systeem wordt vanwege de snelheid en kostenreductie steeds vaker toegepast. Het concept bestaat al lang, maar we zijn de enige die tot wel twintig lagen kunnen bouwen. Bij anderen is dat een stuk of acht."

In plaats van alles uit te voeren op een bouwlocatie, vindt bij modulair bouwen het meeste werk plaats in de fabriek. Ursem runt een fabriek in Wognum waar op zo’n 16.000 vierkante meter verschillende woningen worden gemaakt. En dus ook hotelkamers.

Twee keer zo snel

"We maken bijvoorbeeld ook veel studentenhuizen. Je kunt het zien als een autofabriek, in de ene zaal maken we wanden en daken, en in de andere zaal assembleren we dat tot een geheel."

De kamers van hotel Jakarta krijgen in de fabriek betonnen vloeren en houten wanden. Ook worden douches (of baden) en aparte toiletten gefabriceerd. "De wanden zijn afgewerkt met stopcontacten", zegt Ursem. Over de bouwkosten van een complete module laat hij zich niet uit.

De kant-en-klaarkamers worden daarna met een vrachtwagen naar de bouwlocatie gereden om gemonteerd te worden. "Over het algemeen bouw je met deze methode twee keer zo snel. De kosten zijn ook lager, alleen al omdat het hotel eerder open kan. Door de snelheid ervaren omwonenden ook minder overlast."

Het hotel moet begin 2018 zijn deuren openen.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie