Vier op de tien ondernemers maken zich zorgen over hun huidige pensioenvoorzieningen, maar vertrouwen erop dat er voldoende reserves overblijven als ze hun bedrijf later verkopen.

Onder 45-plussers is dit aandeel nog groter, zo blijkt vrijdag uit een onderzoek van Stichting Decision Makers Survey (DMS) onder een panel van zakelijke beslissers van bedrijven zoals FD Mediagroep, Telegraaf Media Groep, One Business en De Zaak.

Een op de drie ondervraagden geeft het onderwerp pensioen geen prioriteit en zegt hier al zeker een jaar geen aandacht meer aan te hebben besteed. "Vooral bij groep ondernemers tussen de 45 en 59 jaar leeft dit onderwerp nauwelijks", zeggen de onderzoekers. Datzelfde geldt voor kleinere bedrijven met maximaal vijftig medewerkers.

Matige kennis

Het panel concludeert ook dat de kennis van ondernemers over de ontwikkelingen en trends van pensioenvoorzieningen matig is. Dat geldt wederom vooral voor kleinere bedrijven. Zo weten bijna zes op de tien ondervraagden niets over het verschuivende beleggersrisico.

“Dat lag vroeger bij het pensioenfonds, maar wordt nu steeds vaker door de begunstigde zelf gedragen”, zegt DMS.

Bij de keuze voor een pensioenaanbieder zijn de communicatie vanuit de pensioenfondsen, Google en persoonlijke aanbevelingen leidend. 22 procent van de ondernemers maakt gebruik van aanbevelingen van vrienden of collega’s en van informatie op websites van pensioenaanbieders. 16 procent gebruikt Google.