Grootste startupcampus ter wereld opent in Parijs

In de wedloop om de beste startups te trekken en sneller te innoveren opent in Parijs de grootste startupcampus ter wereld. Station F moet in juni haar deuren openen. Een broedplaats van 34.000 vierkante meter met plaats voor zeker duizend startups.

"Verbeeld je de Eiffeltoren op zijn kant", zeggen de oprichters over het enorme pand in aanbouw in het dertiende arrondissement van Parijs. Een van de initiatiefnemers van het project is de Franse serieondernemer Xavier Niel, mede-eigenaar van de Franse krant Le Monde en oprichter van telecombedrijf Lliad.

In het pand komen drieduizend bureaus om aan te werken, een zogenoemde makerspace om aan producten te bouwen en verschillende evenementenruimtes, keukens en een restaurant. "Het pand is 24 uur per dag geopend", belooft Station F.

In december opende station F de jacht op 'de beste' nationale en internationale technische bedrijven met de start van de selectiecampagne voor het Founders Program, een programma om startupondernemers met een veelbelovend en schaalbaar product te helpen groeien.

Dat wil het bedrijf onder meer doen in samenwerking met grote partners, waaronder Facebook, verschillende investeerders en softwarebedrijf Zendesk, die de startups bijstaan met raad en daad. Het team van Zendesk in Parijs zal ook verhuizen naar de campus.

Los bureau

Ondernemers in het programma kunnen een losse werkplek huren voor 195 euro per maand, maar Station F heeft als ambitie om een heuse community van bedrijven te bouwen. Deels gefinancierd door de partners waarmee wordt gewerkt. Niel zou eerder hebben verklaard dat Station F geen winstoogmerk heeft.

De eerste ondernemers huizen vanaf juli in het pand, maar Station F staat nog open voor nieuwe bedrijven. In de buurt van de campus wordt daarnaast gebouwd aan een appartementencomplex met zo’n honderd appartementen die zeshonderd ondernemers en teamleden kunnen huizen.

Ook komen daar een café en sportcomplex. "We willen alles wat ondernemers nodig hebben samenbrengen onder één dak", aldus de oprichters.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie