'Concentreer je niet op efficiëntie maar op waarde'

Organisaties moeten niet stug op efficiëntie inzetten, maar op het creëren van waarde. Het reageren op veranderingen met reorganisaties is in deze tijd niet meer te doen.

Een werkvloer moet dynamisch worden ingericht, zegt bedrijfskundige Glenn Frijde, zodat het bedrijf zich altijd kan aanpassen aan de veranderingen. Hij schrijft erover in zijn nieuwe boek Dynamisch organiseren.

"Als je dynamisch organiseert, dan pas je je aan. Dat betekent dat niets vast op het schap zit", vertelt hij. "Vanuit het huidige bedrijfskundige beeld gaan we ervan uit dat we alles kunnen vastzetten. Dan zetten we daar zoveel medewerkers neer die eigenlijk alleen maar bezig zijn met zichzelf. Dat zijn geen mechanismen die te maken hebben met het vraagstuk hoe te overleven."

Deeltjes

Hij verwijst naar Robbert Dijkgraaf in zijn verhaal over kleine deeltjes van de mensen. "Er vallen miljarden deeltjes van ons lichaam af zonder dat we het merken. Dat proces om te bepalen wat er van waarde is, dat is niet zoals een bedrijf functioneert. Bedrijven zetten mensen vast."

Ook in het arbeidsrecht zie je deze zekerheid, legt Frijde uit. "De vraag is, is die zekerheid nog wel waar? Terwijl de natuur eigenlijk zo niet werkt."

Onafhankelijkheid

Het is een gezamenlijk geheel van specifieke organen die samenwerken. "Als je je erin gaat verdiepen, dan kom je erachter dat de samenwerking belangrijk is."

"Elk orgaan daarin heeft wel zijn onafhankelijkheid. En in de onafhankelijkheid is er wel een sterke afhankelijkheid. Zonder die relatie met die ander besta je eigenlijk niet. Als je dat gaat vertalen naar de definitie van een bedrijf, dan zie je dat geen van deze dingen eigenlijk meer geldt", legt hij uit.

Productiemachines

"Mensen zijn productiemachines, Ze moeten opleveren wat ze moeten opleveren. Ze worden niet meer gezien als personen met een onafhankelijke mening", meent Frijde.

"Dat soort elementaire dingen zijn we kwijtgeraakt. Maar misschien is het handig om niet meer over functies te spreken, maar mensen met talent."

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie