Winnaars startupprijs: 'Stapje voor stapje groter worden'

Bij het bouwen van een windpark op zee kost elke minuut honderden euro's. Toen een project een maand stil moest liggen vanwege walvissen die in de buurt waren, ging Ben Arntz, medeoprichter van GBM Works, denken aan een oplossing.

"We proberen het probleem bij de kern op te lossen. We hebben er opnieuw over nagedacht." Samen met Nick Noordam kwam hij op een nieuwe methode om windmolens op zee te installeren zonder dat er veel schadelijk geluid bij kwam kijken.

Zo moeten ontwikkelaars ook de windmolenfunderingen kunnen installeren als er walvissen in de buurt zijn met een mogelijke besparing van tientallen miljoenen.

Innovation Award

Samen begonnen ze GBM Works op om de technologie verder uit te werken. Maandagavond wonnen ze de Philips Innovation Award. Hierdoor krijgen ze een geldprijs van 10.000 euro nog eens ter waarde 40.000 euro aan diensten van partners.

Beide ondernemers zijn 27, hebben een technische achtergrond en kennen elkaar al zo'n acht jaar. Noordam legt uit dat ze al langer dachten aan het oprichten van een eigen bedrijf. Inmiddels zijn ze zo'n zeven maanden fulltime aan het werk en hebben ze de eerste parttimer aangenomen.

Enorm karwei 

"Onze technologie moet nog wel bewezen worden", vertelt Noordam. "Omdat de funderingen zo groot zijn, heeft het veel voeten in de aarde." Een fundering in de zeebodem plaatsen is een enorm karwei.

Vorig jaar werd een prototype getest van één meter. Na een investering van de TU Delft kunnen Arntz en Noordam deze zomer een nieuwe test doen met een prototype van vijf meter. Volgende drempels naar een model voor de markt is een nieuw prototype van 35 meter en de financiering die benodigd is om deze te maken. "En steeds stapje voor stapje het groter maken."

Noordam vertelt dat het ondernemen bevalt, maar ook het verder werken aan de technologie. "Dat is precies waarvoor we ingenieurs zijn geworden. Het leuke is dat je als ondernemer elke dag met tien andere dingen bezig bent. Het is heel dynamisch."

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie