Twee studenten die een nieuw methode hebben ontwikkeld om windmolens op zee op een stille manier in de grond te zetten, hebben een startupprijs van Philips gewonnen.

Winnaar GBM Works krijgt een geldbedrag van 50.000 euro. Volgens de jury, voorgezeten door Philips-topman Frans van Houten, heeft de uitvinding van het winnende team de grootste impact.

GBM Works heeft een manier gevonden om windturbines op zee geruisloos te kunnen installeren. Momenteel gaat dit installatieproces door middel van heipalen gepaard met extreem veel lawaai, wat veel schade aan de lokale fauna kan veroorzaken.

Bij de methode van GBM Works wordt heien echter overbodig, waardoor de installatie van windmolens volledig stil zal verlopen. Het bedrijf werkt nu nog aan een prototype.

Vijf jonge bedrijven deden mee aan de competitie. Haak Innovations probeert boeren te helpen door hun opbrengst aanzienlijk te verhogen. Mensen met slaapproblemen kunnen beter slapen door middel van een robot van Somnox. Nowi maakt sensoren die voor altijd meegaan door het verkrijgen van energie uit wifisignalen en Polariks ontwikkelt de eerste gezinsauto die rijdt op zonne-energie.