'Winkeliers terughoudend met vaste contracten door wet- en regelgeving'

Het aantal fulltime banen in de mode-, schoenen-, sport- en woondetailhandel zou met 12 procent kunnen stijgen als wet- en regelgeving winkeliers niet zo zou frustreren.

Dat stelt brancheorganisatie INretail op basis van onderzoek onder 527 werkgevers in de woon- en fashionretail. Van hen heeft ongeveer 60 procent werknemers in dienst met een tijdelijk contract.

Van die groep voelt 84 procent zich weerhouden van het aanbieden van een vast contract door wetten en regels. In de branche werken zo'n 140.000 mensen.

"Duizenden banen zijn mogelijk, maar werkgevers durven het niet aan", zegt INretail-directeur Jan Meerman. "Hetzelfde hoor ik van collega's uit hele andere sectoren. De politiek heeft met alle regelgeving werkgevers kopschuw gemaakt."

Winkeliers zeggen verschillende belemmeringen te ervaren in de wetgeving. Zo worden de ontslagprocedures bij een vast contract, de verplichte transitievergoeding, re-integratiekosten bij ziekte en loondoorbetalingsverplichtingen bij ziekte als drempels ervaren.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie