
'2016 was een goed jaar voor Nederlandse wijngaarden'
De productie van wijn nam vorig jaar toe met 11 procent, van 7.545 hectoliter in 2015 tot 8.374 hectoliter in 2016.
De totale productie komt daarmee op zo’n 1,1 miljoen flessen wijn. Twee derde hiervan betreft witte wijn en de rest rode wijn. Het aandeel rode wijn steeg licht in 2016, aldus RVO.
De betere wijnproductie en kwaliteit was volgens de Nederlandse Vereniging voor Wijnbouwproducenten mede te danken aan het zonnige nazomerweer. Ook zijn de druivenrassen steeds beter bestand tegen het Hollandse weer en bepaalde ziekten.
Nederland telt 134 commerciële wijngaarden met in totaal 240 hectare aan wijnbouwgrond. Veel van deze grond is te vinden in Limburg, Gelderland en Brabant.
CBS
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Nederland in 2014 ongeveer 100 wijnbedrijven en 160 hectare wijnbouwgrond. Tien jaar eerder was dat nog 70 hectare, verdeeld over 70 bedrijven.
Zo’n 78 procent van de in Nederland gemaakte wijn heeft het label ‘kwaliteitswijn met beschermde geografische aanduiding'. 85 procent van de druiven is hierbij geoogst in de provincie die op het etiket staat.
Van alle Europese landen heeft Spanje het grootste aandeel wijngaarden. Eind 2015 werd in het Zuid-Europese land 941.145 hectare grond gebruikt voor de teelt van druiven.