The Ocean Cleanup, het project waarmee de Nederlander Boyan Slat plastic in oceanen wil opruimen, heeft bijna 20 miljoen euro aan donaties opgehaald.

Daarmee wil het bedrijf de techniek die wordt ontwikkeld gaan testen in de Grote Oceaan. De financiële steun komt van verschillende bedrijven en ondernemers, waaronder chemiebedrijf DSM en Silicon Valley-ondernemer Peter Thiel.

De meest recente investering brengt het totaal opgehaalde bedrag op ruim 30 miljoen euro. "Dankzij de steun komt de dag dat we plastic terug aan wal kunnen brengen een stap dichterbij", zegt Slat in een verklaring.

The Ocean Cleanup maakt gebruik van grote drijvende slangen die een artificiële kustlijn vormen. Met behulp van de natuurlijke oceaanstroming wordt het afval bijeengedreven, waarna het wordt opgezogen.

Boyan Slat gaat plastic ruimen met The Ocean Cleanup
Boyan Slat gaat plastic ruimen met The Ocean Cleanup

Noordzee

Op 11 mei presenteert het bedrijf de plannen en resultaten van de eerste testen, die op dit moment plaatsvinden op de Noordzee nabij Scheveningen.

Baggerbedrijf Boskalis en het ministerie van Infrastructuur en Milieu investeerden samen 1 miljoen euro om die tests te kunnen uitvoeren.

Het bedrijf zei toen dat het in 2020 te willen beginnen met het opruimen van de ‘plastic soep’ in de Grote Oceaan tussen Hawaii en Californië. Volgens Slat kan met zijn installatie in tien jaar tijd de helft van het plastic afval uit de oceaan worden gevist.