NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer. Deze week is dat Wouter Staal, oprichter en directeur van de Yoghurt Barn. De keten heeft winkels (‘barns’ in lokaal bedrijfsjargon) die yoghurt serveren die klanten kunnen aankleden met bijvoorbeeld fruit, koekjes of chocola.

Wie: Wouter Staal

Onderneming: Yoghurt Barn

Werknemers: 150

"De eerste zes maanden dat de zaak open was, stond ik elke minuut in de winkel", vertelt Wouter Staal, die samen met zijn vrouw Esther Yoghurt Barn oprichtte in 2012.

In eerste instantie ging het even moeilijk, maar nadat het publiek gewend was aan de formule heeft Staal kunnen uitbreiden naar tien vestigingen. Inmiddels is hij meer een bestuurder geworden en zitten er al enkele lagen tussen hem en de winkelvloer. Maar Staal is vastberaden om niet zomaar het contact met de werkvloer te verliezen.

"Het blijft retail en retail is toch dat je een beetje ter plekke moet kijken hoe de gasten reageren op de alle facetten die met retail te maken hebben zoals personeel en beleving", legt de ondernemer uit. "Belangrijk is hoe de entourage is en hoe het gaat met alles eromheen. Met wat voor gezichten de klanten de deur uitgaan en dat kan je niet zien vanuit een kantoortje."

Geen kantoor

Daarom probeert Staal altijd aanwezig te zijn bij een van de vestigingen. Dat moet soms ook wel. Er is nog geen echt kantoor. "De tien 'barns' zijn mijn kantoor. Ik zit nu aan mijn eettafel, maar normaal gesproken ben ik onderweg naar een onderhandeling met een leverancier of naar een gesprek over hoe we dingen beter kunnen oppakken of kijken we naar een nieuw pand in een nieuwe stad."

"Ik ben vaak in de 'barns' te vinden, maar de rest van de tijd reis ik ook het hele land door. Ik ben veel onderweg. Ik ben een groot afnemer van de trein. We hebben allemaal een NS-kaart en reizen het hele land door. Op zich is het ook wel logisch want onze locaties zijn in de binnenstad en met de auto is het bijna niet te doen."

Met twee jonge kinderen staat Staal vroeg op, "In die zin dat ik word gewekt". Na de vaste routine van opstaan, ontbijten en de kinderen naar school brengen, begint de werkdag voor Staal. Iets over 7.00 uur controleert hij altijd wel de sociale media, die hij zelf bijhoudt en de mail.

Op een gemiddelde werkdag van Staal begint hij rond 9.00 uur met een koffie bij de vestiging op Utrecht Centraal. Daarna gaat hij op weg naar een winkel voor een afspraak om te kijken hoe het beter kan. Vervolgens heeft hij een afspraak over de mogelijkheden voor een nieuw pand.

Vaste routine

"Dan vindt er al wel wat interactie plaats, maar zeg om 8.30 uur begint de dag en vanaf 9.00 uur zijn de eerste afspraken of gaan we ergens naartoe. Dat is het mooie van ondernemen. Je kunt dat soort gezinsmomenten vaak goed plannen en dat vinden we ook wel belangrijk. Dat is wel heel prettig als ik het vergelijk met vrienden of buren. Je hoeft geen verantwoording af te leggen."

Lees andere interviews in deze rubriek