Dit is wat er in de week van 8 tot en met 14 mei gaat gebeuren op ondernemersgebied.

Je kunt je ook inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief. We vertellen je elke zondag per e-mail wat er gaat spelen op ondernemersgebied. Inschrijven kan hier.

Maandag wordt 's avonds in de Rotterdamse Schouwburg de finale van de Philips Innovation Award gehouden. Acht studentenstartups strijden om de eer, een geldbedrag en een pakket met producten en diensten. Een van de finalisten is een startup die aan een slaaprobot werkt. Een andere finalist ontwikkelt een gezinsauto die meer energie oplevert dan hij verbruikt. De jury let op de impact, duurzaamheid en haalbaarheid van het innovatieve idee.

Op dinsdag vindt in de Utrechtse Metaal Kathedraal het evenement Changemakers in Retail plaats. Ondernemers in de detailhandel kunnen er wat opsteken over veranderingen en kansen binnen de detailhandel en ideeën opdoen voor nieuwe businessmodellen. Onder anderen Tony Tonnaer van Kings of Indigo, Eva Gouwens van Tony's Chocolonely en merkexpert Mark van de Grift zijn voor het evenement geboekt.

Strategieën

Tegelijkertijd start op dinsdag in de Jaarbeurs Utrecht de Week van de Ondernemer. Tot en met donderdag kunnen ondernemers er terecht voor lezingen, workshops en een-op-eenadvies. Onder anderen Pieter Zwart van Coolblue, Jitse Groen van Thuisbezorgd.nl en Atilay Uslu van Corendon zullen een boekje opendoen over hun strategieën.

Op woensdag wordt duidelijk welke bed and breakfast er met de titel Beste Bed & Breakfast van Nederland 2017 vandoor gaat. Villa Nieuwland in Den Oever, Logement No5 in Assen en La Marquise Chambres d'hôtes de Luxe in Budel dingen mee naar de prijs. De stichting achter de onderscheiding roemt de privacy voor de gasten, de luxe bedden, de gastvrijheid en het uitgebreide ontbijt van de genomineerde bedrijven.

Op donderdag komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met gegevens over het aantal faillissementen in april. In maart zijn er elf meer bedrijven en instellingen failliet verklaard dan in de voorgaande maand. Gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen ging het in maart om driehonderd faillissementen.

Gemist

Afgelopen maandag spraken we met de Duitse ondernemer Felix Plötz over hoe je met een paar uur ondernemen per week toch een bedrijf kunt opstarten. "Toen ik naast mijn vaste baan begon aan een startup, was de grootste openbaring voor mij persoonlijk dat mijn baas er helemaal niet zo negatief tegenover stond als ik had verwacht", vertelde hij over de start van zijn eigen consultancybedrijf.

Ook hebben we op een rijtje gezet hoe je het als bedrijf moet aanpakken als je wilt innoveren. Volgens auteur en trainer Gijs van Wulfen begint het allemaal met een nieuwe businesscase, oftewel "een plannetje". "Ga praten met klanten, ga kijken naar andere sectoren. Dan doe je nieuwe inzichten op en dan komen de ideeën vanzelf", tipt Van Wulfsen.

En Kars Gerrits sprak met ons over zijn pas geopende pop-upwinkel voor kledingmerk Afriek. Hij startte samen met Sivan Breemhaar het in Afrikaanse mode gespecialiseerde merk zonder enige ervaring op dat gebied. "We hadden wel een bedrijfsplan en we hadden het wel allemaal uitgedacht, maar er kwam veel meer bij kijken dan we allemaal hadden verwacht", vertelt Gerrits.