Parttime ondernemerschap is een prima manier om langzaam je eigen bedrijf op te bouwen terwijl je nog voor een werkgever werkt. Dat schrijft de Duitse ondernemer Felix Plötz in zijn nieuwe boek De startup van 4 uur per week.

Plötz zet samen met NU.nl een aantal tips op een rijtje voor de startende ondernemer die nog niet zeker weet of zijn hobby of droom echt potentieel heeft.

Kom met een idee

"Om te beginnen heb je een idee nodig. Je moet heel gefocust zijn, want je gaat er (nog) geen geld aan verdienen. In het begin investeer je alleen tijd in je idee. Je idee moet fascinerend zijn; in ieder geval voor jezelf."

Heb vertrouwen in jezelf

"Veel parttime ondernemers beschouwen zichzelf, zeker in de beginfase, niet als ondernemer. Ze zijn gewoon bezig met hun hobby en hebben het niet het idee dat daaruit een succesvol bedrijf kan ontstaan.

Maar ook heel normale mensen, met normale achtergronden, kunnen een bedrijf opzetten. Ik ben ervan overtuigd dat je niet per se als ondernemer wordt geboren. Zie je nevenproject als een startup die je leven kan verrijken en jou meer vrijheid kan geven."

Wees niet bang je werkgever te vertellen over je idee

"Toen ik naast mijn vaste baan begon aan een startup, was de grootste openbaring voor mij persoonlijk dat mijn baas er helemaal niet zo negatief tegenover stond als ik had verwacht. Ik werkte als engineer voor een groot bedrijf, waar ik veel verantwoordelijkheid had. Maar toch had ik het gevoel dat ik niet de goede kant op ging en dat ik dat niet kon oplossen door ontslag te nemen en ergens anders aan de slag te gaan.

Na een paar maanden vertelde ik mijn baas over mijn eigen bedrijfje in consultancy, en hij reageerde heel relaxed. Hij moedigde me aan het te proberen en zei dat ik er veel van zou kunnen leren. Ik denk dat veel werkgevers angstig zouden reageren op zo'n ontwikkeling, maar eigenlijk is dat onterecht. Het merendeel van de werknemers neemt uiteindelijk namelijk geen ontslag, blijkt uit onderzoek. Werknemers doen daarentegen wel een hoop extra kennis en vaardigheden op.

Persoonlijk heb ik mijn startup anderhalf jaar naast mijn vaste baan gedaan. Toen had ik het idee dat m'n bedrijf er klaar voor was en heb ik ontslag genomen."

Ga de buitenwereld in met je idee

"Het idee van jouw bedrijf moet zijn dat je er een probleem mee oplost. Er bestaan nog te veel bedrijven die niet vanuit die gedachte zijn ontstaan, maar waarvan de oprichters vooral snel rijk willen worden. Dat werkt niet. Ga met mensen praten, test je product en wees niet bang het aan te passen. Het is een proces dat je doormaakt."