Koffie, cosmetica, medicijnen en financiële diensten: niet alleen vlees kan de stempel 'halal' krijgen, maar ook deze producten.

Op zondag 30 april en maandag 1 mei vindt de derde editie van de Halal Expo Europe plaats in het Beursgebouw in Eindhoven.

Maker van tortillas Durum Company is een van de bedrijven die op de beurs staat. NU.nl vroeg sales operations manager Hans Hunnekens hoe en waarom zij zich op de halalmarkt richten. 

Zijn jullie altijd al halal geweest?

"We waren altijd al halal-georiënteerd, omdat onze oprichter van Turkse komaf is. Maar sinds 2010 zijn we ook een gecertificeerd halalbedrijf. Dat houdt in dat een controlerende instantie langskomt om te onderzoeken of alles in het productieproces halal is. Er wordt dus niet alleen naar de ingrediënten gekeken, maar bijvoorbeeld ook of er alcohol wordt gebruikt bij het schoonmaken."

Waarom wilden jullie deze certificatie?

"Het schept vertrouwen met de klant, die dan zeker weet dat je product 100 procent halal is. Zo'n 6 procent van de Nederlandse bevolking is moslim. Maar ook in de rest van Europa zijn grote moslimgemeenschappen. Dat is handig voor ons als internationaal gericht bedrijf, want wij leveren onze producten onder andere aan heel Europa.

Zeker als je je op de Duitse markt richt, is het interessant om halal te worden, alleen al omdat bijvoorbeeld in de deelstaat Noordrijn-Westfalen meer moslims wonen dan in Nederland. Ook leveren we onze producten aan enkele landen in het Midden-Oosten.

Het aanbieden van halalproducten is dus voor ons winstgevend. Bovendien is het redelijk eenvoudig om aan de eisen te voldoen. In ons geval moeten we vooral letten op de ingrediënten. Een kleine moeite voor een groot voordeel. Als we niet halal zouden zijn, zouden we ongeveer de helft minder omzet maken."

Heb je tips voor bedrijven die de halalmarkt willen aanboren?

"Het belangrijkste is dat je een gecertificeerd halalbedrijf wordt. Zorg er ook voor dat je de juiste klanten vindt. Er zijn groothandels die halal als specialisme of deelspecialisme hebben: vraag aan hen of ze interesse hebben om je product af te nemen.

Weeg daarnaast de extra kosten af tegen de extra verdiensten. Is je bedrijf gespecialiseerd in vlees? Dan is het moeilijker om halal te worden, want dan moet je rekening houden met alle extra richtlijnen bij de slachting. Omdat wij een bakkerij zijn, is het voor ons relatief eenvoudig om aan de eisen te voldoen."