Minister Henk Kamp (Economische Zaken) ziet dat vooral Nederlandse bedrijven in de digitale sector groeimogelijkheden hebben in Duitsland.

Hij baseert zich hierbij op een onderzoek dat in opdracht van het ministerie is uitgevoerd door KPMG.

"Dit onderzoek toont aan dat er in Duitsland veel kansen liggen voor Nederlandse ondernemingen en kennisinstellingen als zij vroegtijdig blijven investeren in nieuwe, digitale technologieën", aldus de minister.

"Zo blijven onze producten en diensten concurrerend en kunnen we de mogelijkheden benutten voor extra inkomsten en banen in Nederland."

Maar waar liggen die kansen dan? NUzakelijk pikt er drie tussenuit

Internet of things

Volgens KPMG heeft deze tak van sport in Nederland op dit moment meer startups en groeiende bedrijven dan in Duitsland. Bij de oosterburen groeit de vraag naar internet of things-oplossingen met 33 procent. Belangrijk om te weten is dat er in Duitsland veel waarde wordt gehecht aan individuele oplossingen die specifiek voor een bedrijf zijn gemaakt.  

Duitse klanten leggen ook de nadruk op veiligheid in hun eisen voor softwarepakketten en verwachten een klantrelatie voor de lange termijn met medewerkers die Duits spreken en technisch op de hoogte zijn.  

Big data

Naar verwachting groeit deze branche in Duitsland met 22 procent. Vooral grote bedrijven hebben steeds meer behoefte aan de analyse van grote hoeveelheden data.

Voor Nederlandse ondernemingen liggen de kansen vooral in specifieke sectoren en in flexibiliteit van de klant. Volgens KPMG zijn Nederlandse bedrijven vooral sterk in de consultingtak en implementatie.

Aanbiedingen moeten aangepast worden aan de lokale privacyregels. Klanten hebben ook hier een sterke voorkeur voor bedrijven die lokaal een kantoor hebben.

Cybersecurity

Op gebied van cybersecurity is het al iets moeilijker concurreren voor Nederlandse ondernemingen. KPMG denkt dat bedrijven een kans maken met een goed bezet kantoor met een sterke merknaam.

Kansen zijn er vooral doordat Nederlandse concerns sterk zijn in specifieke sectoren zoals infrastructuur, financiële diensten en de publieke sector.