Dit is wat er in de week van 1 tot en met 7 mei gaat gebeuren op ondernemersgebied.

Je kunt je ook inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief. We vertellen je elke zondag per e-mail wat er gaat spelen op ondernemersgebied. Inschrijven kan hier

Maandag is het de Dag van de Arbeid. Op deze dag wordt stilgestaan bij de strijd van Amerikaanse vakbonden om een kortere werkdag van acht uur ingevoerd te krijgen. Hoewel dit in veel andere Europese landen een officiële feestdag is, geldt dit niet voor Nederland. Wel is de Amsterdamse beurs gesloten. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert op de Dag van de Arbeid gegevens over stakingen en werkonderbrekingen. Het statistiekbureau laat onder meer weten hoe vaak het werk werd neergelegd in 2016 en hoeveel arbeidsdagen daarmee verloren gingen.

Melkvee

Op dinsdag komt het CBS met cijfers over de melkveehouderij. Hierbij gaat het bureau in op de schaalvergroting en de melkproductie in de jaren 1980 tot 2016.

Verder presenteert Takeaway.com resultaten over het eerste kwartaal. Het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd.nl ging vorig jaar naar de beurs. Over heel 2016 leed de onderneming een verlies van 30,9 miljoen euro, tegenover 19,6 miljoen euro een jaar eerder. 

Topman Jitse Groen zei daarbij dat Takeaway ook in 2017 rode cijfers zal schrijven. ''Wij willen over twee jaar winstgevend zijn", aldus Groen.

Truckparking

Woensdag wordt de truckparking Maasvlakte Plaza officieel geopend. De nieuwe truckparking is met zijn 350 parkeerplaatsen één van de grootste van West-Europa. Het aantal beveiligde parkeerplaatsen in de Rotterdamse haven wordt hiermee verdubbeld.

Overdag is parkeren gratis, 's nachts moet de portemonnee getrokken worden. De parking is beveiligd met hekken, toegangscontrole en cameratoezicht. Er zijn onder meer een restaurant, sanitair, wifi en een truckwash te vinden. 

Van woensdag tot en met vrijdag vindt het World Economic Forum on Africa plaats. De focus zal dit jaar liggen op handel binnen Afrika. De bijeenkomst vindt plaats in het Zuid-Afrikaanse Durban.

Volgens de organisatie zijn de vooruitzichten voor de Afrikaanse economie gemengd. Het komende jaar zal de groei uitkomen onder het gemiddelde van 5 procent dat het afgelopen decennium werd gerealiseerd. 

Bevrijdingsdag

Vrijdag is het Bevrijdingsdag. De Nationale Viering Bevrijding start dit jaar in Haarlem. Het thema van de viering is 'de kracht van het persoonlijke verhaal'. De 5 mei-lezing wordt dit jaar gehouden door acteur Nasrdin Dchar.

Ook houdt minister-president Mark Rutte een toespraak op Bevrijdingspop Haarlem. Hierna ontsteekt hij het Bevrijdingsvuur. Volgens de traditie wordt de viering afgesloten met een concert op de Amstel in Amsterdam, in aanwezigheid van de koning, de koningin en de minister-president.

Zaterdag is de laatste dag van de Dutch Smart Cities Startup Bootcamp, een intensief programma om Nederlandse startups kennis te laten maken met een relevant netwerk in New York.

Startende ondernemers en scale-ups op het gebied van smart cities, technologie en de creatieve industrie, die actief werken aan uitbreiding naar New York, konden zich hiervoor aanmelden. Om door de selectieprocedure te komen, moesten ze onder meer een product hebben met goede kansen op de markt in de VS.

Gemist

Als je nog even tijd hebt, lees dan vooral ons interview met de oprichter van de FilmFabriek. Dit bedrijf maakt een machine die oude films weer digitaal toonbaar maakt.

"Mensen vergeten dat de hele geschiedenis is vastgelegd op film", vertelt Leon Joanknecht. "Niet alleen Star Wars en Charlie Chaplin, maar ook reclamefilms uit 1953 en een familiefilm uit 1922."

Verder hebben we afgelopen week de kansen voor Nederlandse ICT-bedrijven in Duitsland in kaart gebracht. Zo wordt in Duitsland veel waarde gehecht aan specifiek ontwikkelde oplossingen op het gebied van internet of things.