NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer. Deze week spreken we Remco Wilcke, oprichter en CEO van leverancier van duurzame stroom Vandebron.

Wie: Remco Wilcke

Onderneming: Vandebron

Werknemers: 100 op kantoor in Amsterdam, plus 200-300 'field marketing-medewerkers' in het land

Vandebron kwam een paar weken geleden in het nieuws door een opmerkelijke actie: het bedrijf deed een bod op de kolencentrale aan de Amsterdamse Hemweg. Andere partijen sloten zich aan bij het bedrijf en inmiddels heeft een crowdfundingsactie al meer dan 5 miljoen euro opgeleverd.

"Ik vind het mooi om te zien dat er een discussie op gang is gekomen", vertelt Wilcke. "Het kost ons op dit moment veel tijd, maar we zijn wel echt iets aan het doen. Ik hoop dat dit ook wordt meegenomen in de kabinetsformatie."

"Het gaat ons niet alleen om deze centrale, maar ook om de andere vier in Nederland. Onze missie is om Nederland naar 100 procent duurzame energievoorziening te leiden. Wij hebben nu gekozen voor een andere benadering en het is goed om te zien dat dit wordt opgepikt."

Routine

De werkdag van Wicke begint meestal rond 9.00 uur. "Ik hanteer niet echt een vaste routine. Meestal praat ik 's morgens met het managementteam over zaken die op dat moment spelen. Mijn e-mail check ik vaak pas later."

Wilcke zit veel op kantoor. "Bijna altijd. Als ik een afspraak heb, is dat ook meestal op kantoor. Da's wel zo makkelijk." In het buitenland is hij maar af en toe te vinden. "We kijken wel of we onze marktplaats kunnen uitbreiden, maar er speelt nog niks concreets." In Nederland valt volgens Wilcke ook nog veel te winnen. "Ons marktaandeel is op dit moment 1,5 procent."

Tussen de middag luncht Wilcke met collega's. "Wel in shifts, want we zijn met te veel om allemaal tegelijk te kunnen lunchen. We hebben een eigen restaurant, met zoveel mogelijk biologisch eten."

Elektrisch rijden

Vaak zit de ondernemer tot 18.00 uur op kantoor. "Maar dan is het werk van de dag vaak nog niet gedaan. 's Avonds thuis op de bank doe ik mijn laptop vaak nog even open."

"Het weekend probeer ik wel echt weekend te laten zijn", gaat Wilcke verder. "Dan ben ik bezig met mijn gezin, mijn dochtertje. En met verbouwen. We hebben onlangs een huis gekocht in de binnenstad van Amsterdam."

De komende tijd is Wilcke druk met een nieuw project: elektrisch rijden. "Daar willen wij een leidende rol in krijgen. We willen zorgen voor een optimale 'laad-experience' en auto's voorzien van lokaal opgewekte, schone energie. Dat project wordt de komende twee maanden gelanceerd."

Lees andere interviews in deze rubriek