Het telen van zeewier in de Noordzee moet zich de komende jaren ontwikkelen van een onderzoeksproject naar een product met een volwaardig verdienmodel.

De vraag is er, volgens Koen van Swam van de Stichting Noordzeeboerderij, en ook de kwaliteit van het zeewier valt beter uit dan verwacht. De komende tijd gaan betrokken bedrijven aan de slag om te kijken of er een werkende business case van gemaakt kan worden.

Zo'n tien ondernemingen zijn nu betrokken bij het project dat onlangs de eerste oogst van een locatie voor de kust van Scheveningen teelde.

Windparken

Deze bedrijven zijn onder andere actief in de productie van zaad, de conservering van zeewier of de installatietechniek van het platform. "Samen met die partners proberen we te kijken of we er een verdienmodel van kunnen maken", vertelt Van Swam. Hij verwacht dat een combinatie van de betrokken bedrijven uiteindelijk een plek zal krijgen binnen de sector.

"Binnen drie jaar moet er een stevig verdienmodel staan. Het belangrijkste is dat we gaan kijken of we een soort link kunnen maken met de windparken."

Uiteindelijk wil de stichting de ruimte tussen windparken op de Noordzee gaan gebruiken om het zeewier te kweken. Zo krijgt ruimte die anders niet gebruikt zou worden, alsnog een bestemming. Met de huidige plannen om enorme windparken te bouwen op de Noordzee is er ook genoeg plek om dit te doen.

Commercieel

De ambitie om zeewier en windenergie te combineren kan ook commercieel interessant zijn voor opschaling, legt Van Swam uit. "Het is nu nog niet commercieel en we moeten nog een aantal vragen beantwoorden voordat het commercieel kan worden. De resultaten zien er wel goed uit en daar voelen we ons door gesterkt."

Bij de eerste oogst waren de opbrengst en kwaliteit hoger dan verwacht. Het zeewier bleek bijvoorbeeld langer dan eerder voorspeld en was mooier en schoner. De stichting had lagere verwachtingen, omdat de omgeving op de Noordzee toch wel pittig is.

Voorlopig moet er nog wel geïnvesteerd worden in de productie voordat de kostprijs, die nu nog hoog ligt, naar beneden kan gaan.

Van Swam ziet wel een groeiende markt voor zeewier. "Dan wel als groente, dan wel als ingrediënt." Hoewel er ook meerdere toepassingen zijn voor bijvoorbeeld bio-plastic of als andere groene grondstof. "Het is nog een pionierende sector."