Geen OV-fiets, maar een elektrische scooter moet de nieuwe manier worden om jezelf van A naar B te verplaatsen. Deelbedrijf Felyx wist een investering van 700.000 euro op te halen om deze zomer te lanceren in Amsterdam.

Iets meer dan de helft van dat bedrag komt van particuliere investeerders. De andere helft werd via crowdfunding opgehaald.

"Soortgelijke deelscooterconcepten zijn eerder succesvol gestart in Barcelona, Parijs en San Francisco", zeggen oprichters Maarten Poot (29) en Quinten Selhorst (29).

Via een app kunnen gebruikers een scooter huren voor gebruik in de stad. Gebruik kost 30 cent per minuut en een abonnement is niet nodig.

"Felyx omvat de wijken De Pijp, Centrum, delen van de Rivierenbuurt, Oost en Oud-West. Binnen dit gebied kunnen de e-scooters overal gratis geparkeerd worden."

Batterij

Het bedrijf vervangt zelf de lege batterijen en zorgt voor het opladen daarvan. De oprichters hopen met hun dienst zowel de bereikbaarheid van het centrum te verbeteren als de luchtkwaliteit.

Het bedrijf wil in juli beginnen met een kleine honderd scooters die zo’n 25 kilometer per uur rijden. Dat aantal moet uiteindelijk verdubbelen. Ook denkt Felyx aan uitbreiding naar andere Nederlandse steden.