Nederlandse ondernemers verlenen minder vaak krediet aan binnenlandse en buitenlandse afnemers doordat ze te maken kregen met late betalingen van facturen.

Bij negen op de tien ondernemingen werden facturen te laat betaald door zakelijke klanten, zo meldt kredietverzekeraar Atradius dinsdag.

Het aantal te laat betaalde facturen steeg naar 33,7 procent, bijna een procentpunt meer vergeleken met vorig jaar.

Vergeleken met de rest van Europa doen Nederlandse ondernemers het iets beter. Gemiddeld ligt het percentage betalingsachterstanden in Europa op 41 procent. Nederlandse ondernemers zeggen wel vaker met te late betalingen te maken te hebben.

Krediet 

Te late betaling door afnemers heeft onder meer tot gevolg dat bedrijven hun inkomsten zien verdampen en betalingen aan hun eigen leveranciers moeten uitstellen. Het resultaat is ook dat bedrijven minder snel geneigd zijn krediet te verlenen aan hun afnemers. 

"Een van de redenen dat bedrijven hun facturen te laat betalen is dat ze niet voldoende financiële middelen tot hun beschikking hebben", zegt Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur van Atradius Nederland.

"Het verkrijgen van financiering is in de afgelopen jaren alleen maar lastiger geworden. Hierdoor is het iets langer laten liggen van een factuur voor sommige bedrijven een relatief eenvoudige oplossing om financieel toch even wat lucht te hebben."