Het Nederlandse bedrijf Fastned, dat snellaadstations voor elektrische auto's produceert, heeft na vijf jaar voor het eerst break-even gedraaid bij twee van zijn verkooppunten. 

"Na vijf jaar investeren is dit fantastisch om te zien. Dit is echt een mijlpaal", zeg mede-oprichter Bart Lubbers donderdag in een verklaring. Het bedrijf publiceert volgende week de resultaten over het eerste kwartaal.

Afgelopen jaar wist Fastned, dat ruim drieduizend klanten telt, de omzet te verdrievoudigen tot ruim 227.000 euro. Het bedrijf heeft inmiddels 58 laadstations in Nederland.

Het meerendeel van die stations lijdt nu nog verlies. Fastned verwacht betere resultaten naarmate meer mensen een elektrische auto gaan rijden en het netwerk van laadstations zich verder uitbreid.  

3 miljoen

Vorig jaar haalde het bedrijf nog ruim 3 miljoen euro euro op om nieuwe oplaadpunten langs snelwegen, in de grote steden en in het buitenland te realiseren. Elk laadstation vergt een investering van twee ton, zei Lubbers toen. 

De operationele kosten, voor bijvorbeeld huur, stroom, schoonmaak en onderhoud, liggen volgens de onderneming echter relatief laag.

Fastned maakt daarbij kosten voor de centrale aansturing van de snellaadstations, die allemaal onbemand zijn. Om echt winstgevend te worden moeten ook nog de afschrijvings- en financieringslasten worden terugverdiend.