De Nederlandse startup Bomberbot ontvangt een investering ter waarde van 750.000 euro van investeerder Social Impact Ventures. Het bedrijf wil het bedrag gebruiken om verder te groeien.

"Uiteindelijk willen we kinderen van over de hele wereld bereiken", vertelt oprichter en algemeen directeur Cristian Bello.

Programmeren

Bomberbot heeft als doel om kinderen tussen de acht en twaalf jaar manier van denken achter programmeren, het zogeheten computational thinking, bij te brengen. Dat doet het bedrijf door online lesprogramma's aan te bieden en leerkrachten te begeleiden bij het integreren van digitale methoden in het bestaande lesprogramma.

Bomberbot werd opgericht in april 2014. In de afgelopen twee jaar haalde de onderneming in totaal 1,2 miljoen euro aan investeringen op. Het bedrijf wil flink groeien, volgens Bello. Het huidige werknemersbestand (nu tien personeelsleden) wordt uitgebreid, de technologie wordt verbeterd en de software wordt toepasbaar op een breder onderwijscurriculum.

Ontwikkelingslanden

Het doel is om in de komende vijf jaar "meer dan een miljoen kinderen voor te bereiden op de digitale toekomst". Het bedrijf wil op den duur ook kinderen in ontwikkelingslanden bereiken, aldus Bello. "Een van mijn ambities, en een thema van het bedrijf, is om kinderen die minder privileges hebben te helpen bij de ontwikkeling."

Voordat er sprake is van uitbreiding naar ontwikkelingslanden, wil Bello eerst het succes bewijzen in landen met "de beste onderwijssystemen in de wereld".  

De onderneming is vooralsnog alleen actief in Nederland, maar heeft ook pilotprojecten lopen in de Verenigde Staten, Hong Kong en Canada. Naar eigen zeggen bereikt Bomberbot nu zo'n negentigduizend kinderen, waarvan zeventigduizend in Nederland.

Sceptisch

Ook daar is het niet altijd even makkelijk. "Veel mensen staan nog sceptisch tegenover het aanleren van programmeren, en veel docenten zijn terughoudend. Maar over twintig of dertig jaar heeft vrijwel iedereen deze digitale vaardigheden nodig."

Bello ziet de laatste jaren dat steeds meer mensen de waarde van programmeeronderwijs beginnen in te zien. De grootste groei van het bedrijf vond in 2016 plaats, zegt hij. Ook de verwachtingen voor 2017 zijn hoog.

Impact

Investeerder Social Impact Venture laat weten de keuze onder meer gebaseerd te hebben op de toegankelijkheid en brede beschikbaarheid van software en programma's. De investeerder richt zich op bedrijven die "een positieve en meetbare impact hebben op mens en natuur".

Het fonds heeft 40 miljoen euro beschikbaar en wil daarmee ongeveer vijftien sociale ondernemers helpen bij internationale groei.