De bandenspanning en accustatus van je caravan meten kan vanaf nu met een app. Het bedrijf E-Trailer wil caravans aanpassen aan digitale technieken. NU.nl ging in gesprek met eigenaar Boy Trip. 

Waarom willen jullie caravans innoveren?

"We gaan steeds meer toe naar the internet of things: dat je van alles op de hoogte bent door middel van sensoren. Maar dat wordt nul komma nul toegepast bij aanhangers, caravans en campers. Wij willen slimme sensortechnieken gebruiken zodat mensen veiliger en comfortabeler op reis kunnen.

Innovatie is nodig: caravanbouwers zijn goede timmermannen, maar van elektrotechniek hebben ze geen verstand. En voor bedrijven zoals Bosch, partijen die innoveren voor automotives, is de caravanmarkt net een stap te klein."

Wat meten die sensoren?

"Bijvoorbeeld de bandenspanning. Je bent daarvan op de hoogte en je krijgt een waarschuwing als deze te laag is. Bij nieuwe personenauto’s gebeurt dat ook al. Ook meten we de accustatus, en of het voertuig waterpas staat. In de toekomst willen we ook de kogeldruk kunnen meten, oftewel het gewicht waarmee je aanhanger duwt op je trekhaak. Dat gewicht moet wettelijk tussen de 50 en 100 kilo zijn. Dat is slecht te meten.

Mensen weten het niet hoe het moet en doen het op de gok, of ze zetten er een weegschaal onder, wat vaker fout gaat dan goed. We ontwikkelen nu een sensor waarmee je dat eenvoudig kan meten op je telefoon."

Veel campereigenaren zijn boven de vijftig jaar oud. Ook pakken veel mensen de camper om even 'offline' te kunnen zijn. Zitten zij wel te wachten op zo’n technologisch snufje?

"We hebben al ruim vijfhonderd exemplaren voorverkocht. De doelgroep is over het algemeen vijftig plus. Zij vinden comfort en veiligheid belangrijk, en al deze sensoren dragen bij aan een comfortabelere en veiligere reis.

Ook hebben we gekozen voor een makkelijke bediening met grote knoppen, dus dat is voor iedereen te begrijpen. Al onze producten worden geleverd bij caravandealers en zij kunnen de software voor je installeren."