Door robots in te zetten kunnen sommige ondernemers in het mkb die nu vooral lokaal gebonden zijn, een grotere en internationale markt aanboren.

Dat zegt directeur Arthur de Crook van RoboValley, de innovatiehub voor robotica in Delft. "Een mooi voorbeeld is een klein Nederlands bedrijf dat nu met een robotarm aan de slag is in Singapore. Die robotarm is gemaakt in Nederland en wordt ook vanuit hier aangestuurd."

Volgens De Crook is robotica enorm aan het toenemen in Nederland. "Hoewel het nog vooral in de verkennende fase is. Bedrijven die nu robots inzetten zijn nog echt pioniers, maar kunnen er wel veel concurrentievoordeel uit halen."

Momenteel wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een robot bij de lopende band, die spullen kan pakken en in een krat kan zetten. "Dat gebeurt nu nog vaak met de hand. Bedrijven willen daarmee experimenteren. Het punt is dat robots nog niet altijd de precisie en de snelheid van mensen halen."

Volgens De Crook zijn er meerdere redenen waarom bedrijven interesse hebben in robotisering. "Het kan bijvoorbeeld een oplossing bieden voor gevaarlijk werk. In plaats van een mens kun je dan een robot sturen. Daarnaast moet je in de internationale economie eigenlijk 24 uur per dag draaien en dan kunnen robots kostenbesparend zijn."

Sectoren die volgens de RoboValley-directeur erg geschikt zijn voor het werken met robots, zijn de bijvoorbeeld de industriële maakindustrie, de ruimtevaart, de agrarische en de medische sector.

Zwermrobots

"In het Westland is bijvoorbeeld veel interesse voor robotisering in kassen. Daar kunnen zwermrobots, dat zijn kleine vliegende robots, in combinatie met rijdende grondrobots heel veel data verzamelen en die ook met elkaar uitwisselen", legt De Crook uit.

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat Rabobank en RoboValley gaan samenwerken om de implementatie van robotica in het bedrijfsleven te stimuleren. Rabobank investeert hiervoor 100.000 euro.

"Daar zijn we blij mee, want mkb'ers vinden het lastig om robotica financieel uit te drukken in een businessplan. Ze willen weten hoe ze hun investering kunnen terughalen", zegt De Crook.

Tegelijkertijd is Rabobank geïnteresseerd in de mogelijkheden die robotica en kunstmatige intelligentie bieden voor de financiële sector. "Ook in de dienstensector gaat robotica een grote impact hebben. Daar wordt meer intelligentie in de processen gebracht."

Robotica wordt steeds breder toepasbaar. Terwijl nu nog ongeveer 10 procent van de mkb-bedrijven baat heeft bij robots, is dat binnen tien jaar 60 tot 70 procent, schat De Crook.