Elske Doets van reisorganisatie Jan Doets America Tours heeft de Prix Veuve Clicquot gewonnen. Ze mag zich Zakenvrouw van het Jaar 2017 noemen.

Doets nam maandag de prijs in ontvangst uit handen van minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie). De jury roemt de zakenvrouw om haar "moderne manier van leidinggeven".

Ze geeft sinds 2001 leiding aan een bedrijf dat vakantiereizen naar de VS en Canada organiseert voor consumenten. Sinds ze de leiding van haar vader heeft overgenomen, transformeerde ze het concern van "een 'traditionele' reisorganisatie in een onderneming met een moderne bedrijfsvoering". 

Knappe prestatie

"De focus ligt op online service en een platte bedrijfsvoering waarin teams zelfstandig opereren." Daarnaast is de omzet sinds 2013 met ruim 60 procent gegroeid. "Een knappe prestatie in economisch onzekere tijden", aldus de organisatie achter de prijs.

De kandidaten zijn onder meer beoordeeld op hun leidinggevende capaciteiten, visie en carrièreverloop. Ook is gekeken naar hun maatschappelijke bijdrage en het toekomstperspectief van de onderneming waar ze leiding aan geven.

De jury bestond dit jaar uit onder anderen Annemarie Jorritsma (VVD), Michaël van Straalen (MKB-Nederland), Hans de Boer (VNO-NCW), Corien Wortmann-Kool (ABP) en Vivienne van Eijkelenborg (Zakenvrouw van het Jaar 2016).

Eerbetoon

De verkiezing van Zakenvrouw van het Jaar is in het leven geroepen als eerbetoon aan Nicole-Barbe Clicquot-Ponsardin. Zij nam in 1805 als 27-jarige weduwe de leiding over een champagnehuis.

"Madame Clicquot leidde met ijzeren wilskracht, uitstekende mensenkennis en zakelijke intuïtie de onderneming en ontpopte zich als scherpzinnige, succesvolle zakenvrouw", aldus de organisatie. De prijs wordt sinds 1981 in Nederland uitgereikt.