De werkdag van Kings of Indigo: 'Goede koffie is essentieel'

NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer. Deze week is dat Tony Tonnaer, oprichter en directeur van het duurzame jeansmerk Kings of Indigo. Tonnaer hoopt in het najaar de eerste winkel van Kings of Indigo te openen in Amsterdam. "We bestaan dit jaar vijf jaar, dus dat zou een mooie mijlpaal zijn."

Wie: Tony Tonnaer

Onderneming: Kings of Indigo

Werknemers: 10

Tony Tonnaer reist heel wat af. Het liefst gaat hij naar Japan en de Verenigde Staten, waar hij graag inspiratie opdoet. "Amerika ligt voor de hand omdat het een rijke jeanshistorie heeft en meneer Levi Strauss er zijn jeansmerk begon", vertelt Tonnaer.

"Japan vind ik een intrigerend land met mooie indigokledingstukken. In de jaren zeventig hebben ze er denim ontdekt." De afkorting van Kings of Indigo wordt geschreven als K.O.I, wat weer verwijst naar de Japanse koikarper, waardoor Tonnaer gefascineerd is. "De vis staat erom bekend dat hij tegen de stroom in zwemt en dat past wel bij het merk."

De kleding van Kings of Indigo wordt in zes landen geproduceerd en in tien landen verkocht, wat betekent dat Tonnaer een paar keer per jaar de fabrieken in onder meer Italië, Griekenland en Tunesië bezoekt. "Om nieuwe producten te ontwikkelen is het van belang dat je goede relaties onderhoudt met de mensen met wie je samenwerkt. Bovendien ligt in de fabrieken het hart van je bedrijf; innovatie in je product begint daar."

In de landen waar de kleding van Kings of Indigo wordt verkocht, geeft Tonnaer met zijn team regelmatig trainingen aan personeel. "Ik ben ongeveer een week per maand aan het reizen. Soms ga ik 's morgens heen en 's avonds terug, maar af en toe is het voor het sociale aspect belangrijk om een diner bij te wonen, zeker in de zuidelijke landen. In een land als Duitsland wordt meer gekeken naar rationele aspecten, zoals de prijs van een product."

Espresso

De ondernemer begint zijn werkdag tussen 9.30 uur en 10.00 uur met een espresso. "We hebben op kantoor een heel mooi apparaat met bonen die lokaal in Amsterdam worden gebrand. Goede koffie is essentieel."

Maandag is vergaderdag. "Om 10.00 uur hebben we een teammeeting, waarin wordt besproken wat iedereen afgelopen week heeft gedaan en wat hij deze week gaat doen. Dat duurt meestal een uurtje. Daarna zitten we met het verkoopteam en het marketingteam bij elkaar."

's Middags wordt met het hele team geluncht, want persoonlijke relaties zijn voor Tonnaer van groot belang. "We hebben op kantoor altijd een uitgebreide lunch. Dan wordt er even over het weekend gepraat, of over andere niet-werkgerelateerde zaken. We organiseren ook regelmatig brainstormsessies buiten kantoor. Die kunnen over allerlei onderwerpen gaan, zoals duurzaamheid, online of start-ups."

Vrijheid

Tonnaer zegt zijn personeel veel vrijheid te geven. "Ik heb het liefst dat ze zelf plannen schrijven over hoe ze hun afdeling naar een volgend niveau kunnen krijgen. Ik laat ze ook vrij in hoe ze daar willen komen; dat houdt het voor beide partijen interessant. Ik wil voor m'n mensen zorgen alsof het mijn familie is. Zo voelt het team namelijk ook, als familie."

Vroeger eindigde de werkdag van Tonnaer naar eigen zeggen 'nooit', maar tegenwoordig maakt hij bewust meer tijd vrij voor zijn gezin. "Ik ga rond 18.00 uur naar huis, dan kan ik mijn kinderen nog even zien en met ze eten voor ze naar bed gaan. Als het nodig is, kan ik daarna nog even doorwerken."

Lees andere interviews in deze rubriek

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie