Nederlandse kottervisserij boekt hoogste resultaat in vijftig jaar

De Nederlandse kottervisserij heeft een goed jaar achter de rug. Het nettoresultaat van de sector steeg van 41 miljoen euro naar 88 miljoen euro.

Daarmee boekte de kottervisserij (visserij met sleepnetten vanaf een specifiek soort boot) het hoogste nettoresultaat in vijftig jaar, blijkt vrijdag uit cijfers van onderzoeksinstituut Wageningen Economic Research.

De stijging is vooral te danken aan hogere visprijzen en lagere brandstofprijzen. De prijs van bewerkte tong, schol en garnalen steeg. Dat zijn de drie belangrijkste soorten in de kotterijvisserij.

De aanvoerprijs van garnalen nam 105 procent toe tot 7,30 euro per kilo. De aanvoerprijzen van tong en schol stegen respectievelijk met 2 procent en 10 procent. De prijs van gasolie daalde met 16 procent naar gemiddeld 34 eurocent per liter.

In de kottervisserij waren de afgelopen jaren rond de 280 kotters actief.

Mosselsector

De mosselsector kende een slechter jaar. De omzet bleef steken op 30 miljoen euro, terwijl er voorheen gemiddeld rond de 55 tot 65 miljoen euro werd omgezet.

Met 36 miljoen kilo mosselen werd er 34 procent minder aangevoerd dan een jaar eerder. De prijs daalde met 21 procent naar 84 cent per kilo. Het gemiddelde nettoresultaat kwam rond de nullijn of lager uit.

Brexit

Wat de impact van de Brexit op de Nederlandse visserij zal zijn, is nog niet duidelijk. Zowel de kottervisserij als de pelagische trawlervisserij (voor makreel, horsmakreel en haring) waren de afgelopen jaren voor een groot deel van hun aanvoer afhankelijk van de visserij in Britse wateren, respectievelijk rond de 30 50 procent.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie