Betonmortelbedrijven moeten van ACM samenwerking aanpassen

Betonmortelbedrijven Mebin en Dyckerhoff moeten bij zes betonmortelcentrales hun samenwerking met concurrerende bedrijven aanpassen, omdat er een te groot risico op oneerlijke concurrentie bestaat.

De zes centrales hebben op dit moment meer dan 40 procent van de markt in een specifieke regio in handen, stelt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt woensdag.

Mebin en Dyckerhoff moeten hun aandeel in deze zes centrales verkopen of de samenwerking met de andere ondernemingen stopzetten. Ze krijgen daar drie jaar de tijd voor.

De ACM zegt dat door de "innige samenwerking" er voor de betreffende bedrijven minder aanleiding is om met elkaar te concurreren. Bovendien kan concurrentiegevoelige informatie op deze manier makkelijker uitgewisseld worden. "Dat kan leiden tot hogere prijzen, minder service en minder keuze voor afnemers van betonmortel", aldus de toezichthouder.

Toezeggingen

"Vorig jaar hebben zeven betonmortelondernemingen aan de ACM toegezegd serieuze risico's op oneerlijke concurrentie weg te nemen. Nu moeten de toezeggingen worden uitgevoerd", laat bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh van de ACM weten.

Naast Mebin en Dyckerhof Basal Nederland, gaat het om Cementbouw, Bruil Beton & Mix Groep, Mortelcentrale Cuijk, Rouwmaat Groep en AGAR.

Mebin en Dyckerhof moeten dus hun samenwerking met concurrenten in de betonmortelcentrales aanpassen. De andere vijf ondernemingen hebben geen dergelijke samenwerkingsverband met een marktaandeel van meer dan 40 procent.

Maatregelen

De genoemde zeven bedrijven hebben inmiddels verschillende maatregelen genomen om tegemoet te komen aan de ACM.

"Zo laten zij werk niet meer zomaar door een concurrent uitvoeren en worden contacten tussen concurrerende betonmortelbedrijven door hen geregistreerd." De toezichthouder gaat de uitvoering van deze toezeggingen in de komende maanden controleren.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie